Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Sverige är problemet i Norden"

Varför skall Danmark ha strikta asylregler om alla möjliga fremmede ändå kan anmäla sig som social-bidragstagare när de viftar med ett svenskt pass? Det skriver Søren Espersen, folketingsledamot för Dansk folkeparti, i ett svar på Halldór Ásgrímssons artikel den 3 februari.

Islands förre statsminister, Halldór Ásgrímsson, som nu fungerar som Nordiska ministerrådets generalsekreterare, riktar i Sydsvenskan den 3 februari ett angrepp på Dansk folkeparti, därför att vi har ifrågasatt de nordiska avtalen. Det beklagliga med Halldór Ásgrímssons i övrigt utmärkta inlägg är att han inte har fattat vad som har blivit sagt från vår sida.
Så låt mig ännu en gång för Ásgrímssons skull förtydliga: Dansk folkeparti är som alltid en varm anhängare av det nordiska samarbetet. Vi anser att det var lysande att de nordiska avtalen – bland annat det om fri bosättningsrätt – infördes, och vi skulle beklaga mycket om Sveriges fullständigt oansvariga och omoderna asylpolitik nu skulle bli anledning till att vi kan bli tvungna att justera de nordiska avtalen.
Dansk folkeparti har inte vid något tillfälle sagt att vi önskar ändra på att svenska och andra nordiska medborgare som en självklarhet även i framtiden skall ha möjlighet att kunna resa till Danmark, skaffa sig ett arbete – och slå sig ned här. Vad vi däremot har frågat är om det verkligen är lämpligt att man också i framtiden som svensk medborgare skall ha rätt att flytta till Danmark och få danskt socialbidrag.
Halldór Ásgrímsson frågar varför man som svensk socialbidragstagare skulle få för sig att resa till Danmark när man har det så utmärkt i Sverige. Och det har han rätt i. De skall så klart stanna i Sverige – i varje fall tills det svenska välfärdssystemet bryter samman. Och att det sammanbrottet kommer tvivlar jag inte på.
Nu kommer 3000 asylansökare till Sverige varje månad. Man har från den svenska regeringens sida bett kommunerna att göra sig klara att ta emot 100000 nya flyktingar under de kommande två åren. Och då det är välkänt att varje flykting medför minst två familjemedlemmar, kommer det naturligtvis att gå galet.
Ett välfärdssamhälle av den nordiska typen kan inte i längden klara en sådan vanvettig ökning av nya socialbidragstagare. Det kan helt enkelt inte fungera.
I Sverige får asylansökare medborgarskap efter tre fyra år. Sedan har dessa utlänningar helt fri tillgång också till de danska socialbidragskontoren. Varför skulle vi här i Danmark lägga energi på att införa strikta asylregler, om alla möjliga fremmede ändå kan anmäla sig som socialbidragstagare, när de viftar med ett svenskt pass?
Det är idag Sverige som med sin arroganta och oanständiga asylpolitik är själva problemet i det nordiska samarbetet – och som med sin egensinnighet hotar det nordiska projektet.
SØREN ESPERSEN
Gå till toppen