Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Resor

Åre lever upp året runt

Efter VM kommer vardagen. Efter vintern kommer sommaren. Det är då Åre satsar mest. Inte mindre skidor, men mera mountainbiking. Inte mindre after-ski, men mera after-mosquitos. Inte färre skidspår, men flera vandringsspår. Inte färre svenskar, men fler utländska turister.

Det är 29 grader kallt, äntligen vackert väder och det är alpint VM i Åre. Solljuset bryts i iskristallerna i luften, Sylarna och Snasahögarna gnistrar sju mil bort mot Norge här drygt halvvägs upp på Åreskutan. Nere i dalen hörs speakern i störtloppets målområde.

Åre är bäst, säger många. Särskilt på vintern, snart en fjärdedel av alla liftkort i landet säljs här. Åre är, kort sagt, Sveriges enda internationella skidort. 25 000 turister vallfärdar hit varje vintervecka och sätter sprätt på pengar i liftar, stugor, after-ski, restauranger, butiker... Andelen utländska besökare har fördubblats på tre år. Även när det inte är VM hörs norska – framför allt norska – ryska, holländska, engelska, italienska och tyska talas i backarna.

Och nu också på somrarna, turistsäsongen fortsätter efter vårfloden. Då kommer svensk-, tysk-, fransk-, italiensk- och brittiskregistrerade bilar i massor med terrängcyklar på taken.

Åre har blivit Europas största centrum för mountainbiking.

När Åre kommun och näringslivet där för sex år sedan bestämde sig för att enas och gemensamt pumpa in pengar i aktiviteter som inte kräver skidor och termokläder kom turisterna.

Satsningen gick hem.

– Från nästan inga sommarturister alls till 200 000 förra året, säger Jan Andersson, näringslivschef i Åre kommun.

Det är drygt en tredjedel av årsturismen och betydelsefullt för en liten ort där tre-fyra av tio jobbar med handel och turism, de ca 2 000 inresta säsongsarbetarna oräknade. Byn Åre har vuxit från 800 fasta invånare till 1 020 sedan 2004 då Sydsvenskan senast tog tempen på orten.

Men så har det också slantats in pengar. Målet 2004 var investeringar på två miljarder kronor, hittills har osannolika 2,7 miljarder plöjts ner i hus, hotell, spaanläggningar, liftar, vägar och tunnlar...

Men populariteten och Åres rykte som lätt glamourort har sitt pris. Det är inte billigt att köpa en bostadsrätt i Åre, priserna ligger på ca 30000–40000 kronor per kvadratmeter, ca tre fyra miljoner för en lägenhet – storstadspriser, alltså – och det är inget som gynnar läget för servicefolk som vill bo på orten.

– Jag har inte en chans att ha råd med en nybyggd bostadsrättslägenhet. Nu delar jag en hyresrättslägenhet med tre andra, säger Ulrika Svensson, 20, servitris på jätteanläggningen Holiday Club med restauranger, barer, bowlingbana, äventyrsbad, saunaworld, hotell och time share-lägenheter och mycket annat vid Åresjön mitt i byn.

Det sjuder av tillförsikt i bygden som piggats upp av allt kapital som strömmat hit från storfinansen och inte minst norrmän, som tycker det är investeringsläge i Sverige; gamle skidkungen Björn Daehlie är en för övrigt en av de stora investerarna i Åre. Nya verksamheter startas – 268 sedan 2005. En del företag finns på tillverknings- eller konsultsidan, men det flesta är butiker och företag som på ett eller annat sätt har med turismen att göra.

Camp Åre är ett sådant. Företaget arrangerar turism kring naturen i Åre och hela tiden med ekokaraktär, alltifrån safari med hundspann till forsränning, cykling, ridning och fiske. Det senaste tillskottet är en zipline-bana. I juni står Europas största zipline-bana klar. I tio etapper rasar man ned för Åreskutan i en sele i vajrar.

– Zipline är jättestort i Kanada och nu startar vi det här i Åre. Det är minst lika kul med zipline på sommaren som på vintern och det är på sommaren vi ser den största potentialen att växa, säger Tony Wallin, Camp Åres grundare och ägare. På tre år har omsättningen ökat från tre till tio miljoner kronor, från enmansfirma till ett företag med sex helårsanställda.

Klimatförändringen gör sitt till att sommaren blir allt viktigare eftersom vintrarna blir kortare. Den meteorologiska vintern krymper. Fortsätter uppvärmningen i samma takt kommer dagens nästa fyra månader långa Årevinter att vara bara tre månader. Dagens utetemperatur i Åre nästan 30 minusgrader må vara bister, men framtidsutsikterna är ännu bistrare.

En sen kväll på Holiday Club står 28-åriga turismstudenterna Niklas Bjärnström och Reine Öyangen från Stockholm och spelar minigolf; de kunde ha valt bowling, pingis, badminton, någon typ av bastu, äventyrsbad, hänga i baren eller dra runt mellan byns nöjesetablissemang, men det blev en stilla bangolf inomhus. De pluggar i Haninge och är två av 1 600 volontärer under VM. Åre med sina skidbackar, sina möjligheter till väderoberoende aktiviteter som exempelvis äventyrsbad, sitt mondäna nöjesliv, sina vidsträckta ödemarker som skapat för en storstadsregion, menar de.

– Åre är gjort för urbana människor som vill ha en extraordinär upplevelse. Det kan gälla speciella backar, inneställen eller mygg ute i ingenting. Bara det är speciellt eller exklusivt. Åre har allt detta.

På torget i byn, som för några år sedan behärskades av ”Plattkonsum”, som ortsborna sade om den gamla fula låga byggnaden med blåvita varor, står nu nya fräscha hus med exklusiva butiker och gästerna stajlar runt i skidkläder av senaste snitt.

Henrik Kennedy, journalist från Stockholm, är frekvent Årebesökare med andel i en stuga strax utanför byn och han kommer släntrande över torget med sin dotter Gry, 3 år.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen