Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En guldbaggebelönad profil

Skådespelaren Johanna Sällström, 32, hittades natten till tisdagen död i sin lägenhet på Limhamnsvägen i Ribersborg i Malmö. Släktingar hade försökt nå henne utan att lyckas. Polisen bröt sig då in i sällskap med anhöriga, och hittade Johanna Sällström död. Man misstänker inget brott.

Som skådespelare fick hon sitt stora genombrott 1997, då hon Guldbaggebelönades för sin roll som Sandra i filmen "Under ytan", regisserad av Daniel Fridell.
Innan dess syntes hon i tv-såpan "Tre kronor", och har på senare år mest blivit känd för rollen som polisen Kurt Wallanders dotter Linda i en lång rad filmer och tv-produktioner.
Ännu en koppling till Ystad fanns i höstas, då hon tillsammans med bland andra Tintin Anderzon spelade Anton Tjechovs "Måsen" på Ystads teater.
För Malmöpubliken blev hon också bekant genom sin roll i " Dorian Grays porträtt" av Oscar Wilde, som spelades på Hipp för sex år sedan. Johan Widerberg spelade huvudrollen.
Kjell-Åke Andersson arbetade med Johanna Sällström i den första Wallanderfilmen "Innan frosten", som han regisserade.
- Det är en chock. Jag kände henne både som skådespelerska och vän. Hon hade en slags självklar närvaro i det hon gjorde, en känslighet som gick ut över det mesta, säger han.
Även Ewa-Gunn Westford vid Ystadspolisen var inblandad i filmprojektet och hade till uppgift att lära Johanna Sällström hur det är att vara polis.
- Hon var mycket analyserande och tog in väldigt snabbt känslan av att spela Linda Wallander. Mitt första intryck av henne var att hon var väldigt rar, säger hon.
Regissören till "Måsen" Theresé Willstedt berättar om sin vän:
- Hon var det absolut vackraste som jag mött. Vi hade så roligt ihop och hennes skratt kommer att finnas kvar i min mage resten av mitt liv.
I tidningen Tove i höstas berättade Johanna Sällström om svåra personliga problem och om tidigare ekonomiska trångmål.
Johanna Sällström efterlämnar en femårig dotter.
Gå till toppen