Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Finland är Europas tryggaste turistland

Vem är Europas tryggaste turist? Svensken som reser till Finland, visar en kartläggning. I Finland är risken att bli rånad eller lurad så liten att landet närmast kan betraktas som fritt från brott.

Och svensken har störst chans av alla att återvända hem till en orörd bostad. I Sverige är inbrotten färre än på andra håll. Har du blivit utsatt för brott under det senaste året, och i så fall vilka? löd frågan till invånare i arton europeiska länder.
Svaren har blivit en tjock rapport om risken att drabbas av kriminalitet. Med hjälp av den kan du planera din semesterresa i Europa – om det är trygghet du är ute efter.
Och det är du i första hand, enligt andra statistiska rapporter.
Bilen stulen. Ingenting sätter så effektivt stopp för bilsemestern som upptäckten att någon snodde din bil medan du sov. Störst risk för denna otrevlighet löper du i Storbritannien, Portugal, Danmark och Irland.
Minst risk för bilstölder är det i Österrike, Tyskland, Ungern, Grekland och Finland. Även Sverige ligger under genomsnittet.
Cykeln borta. Ska din cykelsemester bli lyckad får ingen stjäla din cykel. Varning för Holland, Danmark, Finland och Sverige.
I Portugal, Spanien och Frankrike är cykelstölder däremot ovanliga. Cyklar stjäls där cyklar finns, förklarar statistikerna.
Fickan tömd. Någon lade diskret vantarna på din plånbok i vimlet. Troligen hände det i Grekland, Estland, Irland eller Polen.
I Finland och Sverige är ficktjuvar däremot ovanliga, och uppträder mest i form av gästspelande ligor där det vimlas utöver det vanliga, till exempel under Malmöfestivalen.
Överfallen av rånare. Rån är något av det otäckaste du kan råka ut för under din semester. Minska risken genom att undvika mörka gator nattetid – särskilt i i Irland, Estland och Grekland som toppar rånligan.
I Italien, Finland, Tyskland och Holland är rånrisken minst. Sverige ligger kring genomsnittet.
Lurad i butik. Naturligtvis vill du kunna shoppa utan att expediten prackar på dig en defekt vara, eller rent av kopierar ditt kreditkort bakom disken. Länder där många kunder känner sig lurade är Estland, Grekland, Ungern och Danmark.
I Finland, Italien och Holland shoppar du säkrare, enligt rapporten. Sverige ligger på genomsnittet.
Snärjd av mutkolv. En tjänsteman i uniform vägrar hjälpa dig om du inte ger honom en hacka under bordet. Risken att råka ut för detta är särklassigt störst i Grekland.
Även i Ungern, Polen och Estland är korruptionen ett stort problem, enligt invånarna själva. I Finland, Storbritannien och Sverige går däremot nästan allt enligt regelboken.
Hjälpt av polisen. När du har råkat ut för skurkar vill du naturligtvis att ordningsmakten utreder ditt fall snabbt och effektivt.
Ju större vikt du lägger vid gott polisarbete, desto viktigare är det att du semestrar i Österrike, Danmark, Belgien, Tyskland, Finland eller Sverige. Där gör polisen ett riktigt bra jobb, enligt de tillfrågade.
I Estland, Polen, Grekland och Italien har du inte lika mycket att hoppas på.
Gå till toppen