Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon bloggar osminkat om studententlivet

Pauline Lange, 20, läser pedagogik och arbetsrätt. Och så bloggar hon. I sin nätdagbok ”Far away from Smålandsstenar” berättar hon den ganska så osminkade sanningen om livet som student i Lund.

Fast riktigt allt kommer inte med i bloggen, inte när pojkvännens mamma tillhör läsarskaran.
Hur kommer det sig att du bloggar?
– Det började när jag jobbade i Tyskland förra året. Jag satt och hade tråkigt på jobbet, smygsurfade och började läsa bloggar. Sen kom jag på att jag kunde starta en egen, mest för att jag gillar att skriva och för att det var ett bra sätt att hålla kontakt med kompisarna hemma i Sverige. Nu skriver jag för min egen skull, som ett sätt att minnas vad som händer. Att skriva är också ett sätt att sortera sina tankar. Ska man skriva om ett ämne måste man tänka igenom vad man verkligen tycker.
På bloggen skriver du om korridorliv, tentaångest, nationskvällar och andra typiska studentgrejer. Men också om dig själv. Har du någon gång ångrat ett inlägg som blivit för privat?
– Nej, det har jag inte gjort tror jag. Jag vet ju att till exempel min pojkväns mamma läser bloggen... så vissa saker lämnar man ju utanför. Jag skriver inte heller om sådant som involverar andra och är också försiktig med att nämna namn. En grej med bloggar är också att man kan vara selektiv. Allt kommer inte med, inte det mest privata.
Läser du mycket bloggar själv?
– Ja, det gör jag! Jag har nog ett 30-tal som jag följer. Det tar en stund varje dag.
Hur många läser ”Far away from Smålandsstenar”?
– I snitt 32 personer om dagen, enligt statistiken. Lite mer på helgerna, lite mindre i veckan. Vilket inte är så mycket om man jämför med en del stora bloggar. Eller så är det mycket, det beror på hur man ser det.
Hur ska en bra blogg vara?
– Jag tycker man ska skriva för sin egen skull. Inte för att bli känd eller för att någon annan ska tycka det är häftigt. Och så ska man uppdatera ofta.
På några inlägg presenterar du vad du själv har på dig, med foto och allt. Varför då?
– Ja, det var mest för att driva med alla modebloggar!
Vad gjorde du året innan du började plugga i Lund?
– Jag tog studenten 2005. Sedan jobbade jag på turistbyrån i Värnamo – som ligger fyra mil från Smålandsstenar där jag växt upp – ett tag. Och så i Tyskland, där bloggen kom till. Jag är tysk från början, vi flyttade till Sverige för nio år sedan, så tyska är mitt modersmål, och jag jobbade som översättare på ett företag där ett halvår.
Hur kom det sig att du hamnade i Lund?
– Det var mest en slump. Eller rättare sagt, det var här jag kom in. När jag kom hit hade jag bara varit i stan en gång, på ett studiebesök på Universitetet.
Hur trivs du?
– Det kändes bra direkt. Jag känner mig hemma. Det roliga är att man lär känna så mycket folk, inte minst nu sedan jag flyttat till korridor.
Du har hunnit med över 200 inlägg sedan bloggen startade för ett år sedan. Hur länge orkar du hålla i bloggandet?
– Jag tror nog att bloggen kommer att leva ett tag till. Inte minst för att det är kul att själv kunna gå tillbaka. När jag läser en gammal post jag skrivit kommer man ihåg vad som hände då. Inte bara det som står i bloggen, utan också allt runt omkring.

Pauline Lange

Ålder: 20 år.
Bor: I korridorrum på Ällingavägen.
Gör: läser andra terminen på personal- och arbetslivsprogrammet i Lund.
Familj: pojkvännen Albin, mamma, pappa och tre syskon.
Blogg: ”Far away from Smålandsstenar”, adress: http://femtielva.blogspot.com.
Vadå ”blogg”?
Blogg är en förkortning av engelskans ”weblog”. Det avser för det mesta en personlig och öppen dagbok på webben med möjlighet för läsare att kommentera. Bloggar kan också innehålla foto och video.
Gå till toppen