Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jan Aghed kommenterar vinnarna

Så tog Martin Scorsese till sist hem Hollywoods största utmärkelse, tvåfaldigt till och med, när "The Departed" både utsågs till årets bästa film och dessutom vann klassen för bästa regi, där han tidigare varit nominerad för en Oscar inte mindre än sju gånger.

Scorsese var segertippad av många i förhandsspekulationerna, inte minst som väntad kompensation för alla de tillfällen då han varit nominerad men måst gå tomhänt från utdelningen.

Men ännu mindre överraskande för galans publik var valet av de två Oscaradressaterna i huvudrollskategorierna: Helen Mirren för regissören Stephen Frears "The Queen", där inlevelse och djup professionalism resulterar i ett virtuost porträtt av drottning Elizabeth II, och Forest Whitaker för sin framställning av Ugandas blodbesudlade diktator Idi Amin i "The Last King of Scotland".

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen