Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Mannen bakom herr Gårman fyller 80

När Valter Bornemark fyller 80 år blir det festligheter tre dagar i rad. På Konserthuset i Malmö, hemma och på Blå båten.

– Vi blir cirka 40 personer, och vi kommer att spela mycket musik. Själv ska jag bara sitta still på en stol och låta alla andra springa omkring, säger Valter Bornemark, som tagit plats i sin favoritfåtölj i hemmet i Limhamn. Ute är det bistert och snöigt, men inne sprakar brasan trivsamt medan Valter Bornemark berättar.
Och ordet som finns med i allt han gjort och gör är musik. Från pappan, som var kantor och spelade fiol, till åren vid Pildammsteatern och Valters Wienerbröder. Och mycket annat.
Han kommer egentligen från Västergötland och har bott i Malmö sedan 1950. När han var nio år blev han föräldralös och flyttade med sin bror till farfar och farmor i Borås. Storebror Olle spelade piano och Valter började med fiol. Ett av de första musikminnena handlar dock om en orgel.
– Jag och min bror fick hjälpa pappa i kyrkan genom att trycka ner bälgarna på orgeln. Jag var fem år och min bror sju. Det var roligt i ungefär fem minuter.
1945 åkte Valter Bornemark till Ingesund i Värmland för att gå på musikskola. Det var där han träffade Gullan från Härnösand. Hon var 17 och han 18 och sedan dess har de varit tillsammans.
Hon satsade vidare på pianospel och blev sedan alla barns egen sångtant medan han valde att utbilda sig till pianotekniker och startade så småningom sin egen firma Piano Bornemark.
Valter Bornemark går fortfarande ofta ut till sin egen verkstad i huset. Där står diverse pianoprojekt, som han räddat från soptippen, plus alla verktyg och en bild på husguden Mozart. Fast nu för tiden stämmer han och bygger mest till husbehov.
– Jag tycker inte det är så hemskt roligt längre. Det är en utmaning varje gång jag ska stämma ett piano. Ska jag fixa det? Kommer det att hålla? Jag är lika nervös varje gång.
I många år, mellan 1958 och 1972, var Valter Bornemark teaterdirektör för Kommunala parkteatern med ansvar för sommarunderhållningen på Pildammsteatern.
– Det var en fin språngbräda för mina idéer. Jag är nämligen lite galen i gamla okända verk, och tycker om att leta fram bortglömda operetter och operor.
Det specialintresset ledde till att ”Tanddoctorn” av Johan Åhlström och ”Modehandlerskan” av Franz Berwald bland mycket annat spelades i Pildammarna.
Den inriktningen tog han sedan med sig till Valters Wienerbröder, som han lett sedan 1985. Orkestern, som framför det mesta från Strauss till Gershwin, framträder numera några få gånger om året och repeterar sparsamt.
Hemma spelar Valter och Gullan Bornemark tillsammans så gott som varje dag. Antingen blir det fiol och piano eller dubbelpiano.
– När vi spelar Mozart är det jobbigt, för det går så fort.
När det gäller Gullan Bornemarks alla barnvisor svarar Valter för en viktig punktinsats. Han kom på uttrycket ”Herr Gårman”.
– Fast sedan är det punkt slut. Det var bara det jag bidrog med. Men ”Herr Gårman” står med i ”Bevingade ord”.

Valter Bornemark

Gör: Musikmångsysslare, det vill säga kapellmästare, musiker, pianostämmare och pianobyggare. Fast numera tar han det gans-ka lugnt med det mesta.
Bor: Gatuhus i Limhamn i Malmö. Sommarhus vid Skrea strand i Falkenberg.
Familj: Gift med Gullan Bornemark sedan 1950. Pappa till Eva, Sven, Dan och Jörgen, som avled 1997. 14 barnbarn och 7 barnbarnsbarn.
Intressen: Bygger modellflygplan och läser, gärna historiska böcker.
Aktuell: Fyller 80 år den 1 mars.
Gå till toppen