Lund

Nautilus tar över Delfinen-badet

Nu är det klart. Friskvårdsföretaget Nautilus tar över driften av Delfinen-badet i Lund och skapar ett stort gym på studentområdet Delphi på Norra fäladen.

LUND. – Det är jätteskönt att det nu är klart. Jag tror att detta kan bli mycket bra, säger AF Bostäders vd Rolf Svensson.
Förhandlingarna mellan AF Bostäder, kommunen och Nautilus har pågått i flera år. Enligt Rolf Svensson är det diskussioner kring detaljer som gjort att avgörandet dragit ut på tiden.
– Att vi är tre parter har naturligtvis komplicerat det hela. Och Nautilus har haft mycket annat på gång, säger han.
Delfinen-badet drivs sedan många år av Lunds kommun och har varit nedläggningshotat flera gånger. Senast 2005 då kommunen och AF Bostäder blev oense om hyran och kommunen tvingades anslå ytterligare 800000 kr.
Men sedan Nautilus öppnade ett mindre gym i anslutning till badet har besöksantalet ökat. Och nu är tanken att badet ska integreras i en större gymanläggning när Nautilus tar över hela bottenplanet där Pub Delphi tidigare låg. Totalt med badet handlar det om 2800 kvadratmeter.
Att avtalet med Nautilus är klart innebär också att AF bostäder nu ska rusta upp hela cent-rumanläggningen på Delphi. Butikslokalen som stått tom sedan Ica Foodman stängde i maj förra året ska byggas om och förvandlas till lägenheter. Ombyggnaden omfattar också Martas café som stängde före jul.
Totalt ska det bli 12 lägenheter på två rum och kök. De befintliga lägenheterna får nya fönster och hela området ska målas om i samma färgsättning som övriga Delphi-området.
På nedre plan byggs nya entréer till bad och gym, ventilationen byts och väggar rivs. Den populära pizzerian ska finnas kvar men flyttas. Det ska också reserveras plats för ytterligare någon enklare matservering eller närservice. Någon ny butik blir det dock inte.
– Nej, det har visat sig inte finnas underlag för en närbutik i området, säger Rolf Svensson.
De nya studentbostäderna beräknas stå färdiga till höstterminsstarten och hela anläggningen till nyår.
– Förhoppningen är att alla verksamheten ska kunna hålla öppet som vanligt under byggtiden, säger Rolf Svensson.
Gå till toppen