Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Vägen till toppen

Mona Sahlin blir socialdemokraternas sjunde ordförande på hundra år. Hon blir den första kvinnan i toppen. Och hon kommer bättre förberedd till partiledarposten än någon av sina föregångare.

Sydsvenskan har jämfört Mona Sahlins personliga och politiska bakgrund med sex tidigare s-ledares.
Familjen
Mona Ingeborg Andersson föddes den 9 mars 1957 i Sollefteå, rakt in i arbetarrörelsen.
Pappan Hans Andersson var föreståndare på olika ungdomsvårdsskolor, sedermera bostadsexpert i socialdemokraternas partistyrelse, ordförande i Nacka arbetarekommun och sakkunnig hos statsminister Ingvar Carlsson.
Mamman Siv, som avled för fyra år sedan, var föreståndare för Beckomberga Folkets hus i Stockholm.
Systern Lena Ridemar är numera stabschef på Hyresgästföreningen.
Brorsan Jan är mest känd för att tillsammans med Joachim Berner (DN:s förre chefredaktör) ha bildat punkbandet Japop och för att ha varit gitarrist på flera av Ulf Lundells tidiga skivor.
Maken Bo kom via ett kockjobb på Savoy i Malmö in i en facklig karriär. Som SSU-ombudsman mötte han Mona. De gifte sig 1982. Idag är han vd för AiP Media Produktion AB, som ger ut sju partitidningar.
Föregångarna: Ingen annan s-ledare har som Sahlin varit född in i partiets kärna.
Hjalmar Branting och Olof Palme kom från överklasshem. Tage Erlander från ett lärarhem. Ingvar Carlsson, Per Albin Hansson och Göran Persson kom visserligen från arbetarhem, men deras föräldrar var inte partipolitiskt aktiva på hög nivå.
Ungdomsåren
Som sjuåring bildade Mona Sahlin Svenska Barbieklubben och uppmärksammades i tidningen Allers.
Därefter blev fotboll och musik huvudintressen.
Som tolvåring körade hon bakom Jan Malmsjö i sången ”Hej Clown!” i schlagerfestivalen.
I tonåren ville Mona Sahlin inte bli ”sosse” som mamma och pappa. Hon gick runt till alla ungdomsförbund och lyssnade. ”Så blev det sossarna ändå, till slut. När man liksom hajade grejer”, har hon förklarat.
Som trettonåring gick hon med i FNL-gruppen i Nacka. Som 16-åring gick hon med i SSU och blev snabbt ordförande i SSU-klubben och SSU-distriktet. Som 19-åring blev hon vice ordförande i Elevförbundet.
Som 21-åring blev hon mamma till Ann-Sofi – ”med en kille som jag höll ihop med ett kort tag”.
Föregångarna: Flera tidigare s-ledare har blivit politiskt aktiva tidigt. Men ingen så tidigt som Mona Sahlin.
Göran Persson gick med i SSU som 14-åring och inledde sin politiska karriär när han som 21-åring blev ombudsman i ungdomsförbundet. Per Albin Hansson var som 18-åring med och bildade SSU. Palme, Carlsson och Erlander kom in i politiken först under sina högskolestudier.
Utbildning
Mona Sahlin gick i gymnasiet i Saltsjöbadens samskola och vid Södra Latin i Stockholm och började sedan att jobba.
Föregångarna: Ingen annan s-ledare – med undantag av Per Albin Hansson – har sämre studiemeriter. Per Albin gick bara fyraårig folkskola.
Hjalmar Branting läste naturvetenskapliga ämnen vid Uppsala universitet, dock utan att avlägga examen. Tage Erlander blev fil kand i Lund. Olof Palme var utbytesstudent i USA och blev jur kand i Stockholm. Ingvar Carlsson läste ett år i USA och blev pol mag i Lund. Och Göran Persson läste till socionom i Örebro, utan att ta examen.
Yrkeslivet
Mona Sahlins yrkesliv varade i sju år. Efter gymnasiet jobbade hon som diskare på Svenska Dagbladets personalrestaurang, som kontorist på Elevförbundet, som kanslist på Brevskolan och på Synskadades riksförbund.
Efter en mammaledighet jobbade hon i två år på Statsanställdas förbund innan hon som 25-åring valdes in i riksdagen.
Föregångarna: Två s-ledare hade lång arbetslivserfarenhet innan de blev heltidspolitiker: Hjalmar Branting var i tjugo år journalist. Per Albin Hansson var springpojke och bodbiträde innan han under arton år arbetade som tidningsredaktör.
Men jämfört med de senaste femtio årens partiledare är Mona Sahlins sju år en rätt gedigen arbetslivserfarenhet. Erlander var i fyra år redaktör för Svensk uppslagsbok i Malmö innan han kom in i riksdagen. Olof Palme jobbade en kort tid som journalist innan han blev byråsekreterare och riksdagsman. Carlsson och Persson gick direkt från studierna till politiken.
Politikern
När Mona Sahlin blev riksdagsman som 25-åring hade bara fyra ledamöter gjort en snabbare debut.
I en intervju fick hon frågan om hon siktade på att bli statsminister. Hennes svar var kategoriskt: ”Nej. Jag skulle inte klara det”.
När hon blev arbetsmarknadsminister som 32-åring 1990 var det bara Lena Hjelm-Wallén som blivit statsråd vid en lägre ålder.
Mona Sahlin var partisekreterare 1992–94 och blev därefter vice statsminister och ”kronprinsessa” till Ingvar Carlsson.
Föregångarna: Ingen annan s-ledare har etablerat sig i partiet i så unga år som Mona Sahlin.
Persson och Carlsson kom in i riksdagen som 30-åringar, Palme och Erlander som 31-åringar, Per Albin som 33-åring och Hjalmar Branting vid 43 års ålder.
Carlsson och Per Albin blev statsråd för första gången vid 34 års ålder, Palme vid 36, Persson på sin 40-årsdag, Erlander vid 43 och Branting vid 57 års ålder.
Affärerna
Sahlins första sju år som minister var en lång smekmånad med medierna.
Men när hon granskades inför partiledarvalet 1996 blossade Tobleroneaffären upp. Den handlade om att Mona Sahlin köpt godis med regeringens kreditkort. Men affären avslöjade att familjen Sahlin å det grövsta slarvat med räkningar.
Sahlin tog ”time out”, lämnade riksdagen och blev egenföretagare i mediebranschen.
I fjol dök ännu en skandalunge upp när Sahlin anklagades för att ha utnyttjat sin position för att ordna en praktikplats åt sin dotter på Sveriges ambassad i Washington.
Föregångarna: Ingen annan s-ledare har drabbats så hårt av en affär som Mona Sahlin.
På Brantings och Per Albins tid utsattes inte makthavarna för denna typ av offentlig skandalisering.
Tage Erlander möttes av Kejne-affären (makthavare skyddade en maffia som ägnade sig åt homosexuell prostitution). Olof Palme fick ta hand om IB-affären (militärt inrikesspionage), Rainer-affären (justitieminister som skatteplanerade) och Boforsaffären (vapensmuggling).
Ingvar Carlsson hade Ebbe Carlsson-affären (privatspaning efter Palmes mördare).
Göran Persson har tvingats ta itu med Laila Freivalds bostadsklipp, CIA-avvisade egyptier och senast hanteringen av tsunamikatastrofen.
Men ingen av Sahlins företrädare har varit nära att tvingas avgå.
Comebacken
Göran Persson utsåg Sahlin till biträdande näringsminister 1998. Därmed var Tobleroneaffären glömd och förlåten. Sahlin har därefter även varit integrations-, demokrati- och samhällsbyggnadsminister.
Föregångarna: Sahlin är inte ensam s-ledare om att ha kommit tillbaka efter en tids frånvaro.
Men Branting, Per Albin, Palme och Carlsson gjorde alla comeback i toppen efter regeringskriser och valförluster.
Tage Erlander och Göran Persson släppte aldrig makten förrän de avgick för gott.
Mona Sahlin blir den första s-ledaren som tar sig till toppen och får revansch efter ett personligt bakslag.
Gå till toppen