Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Charlotte Kalla tog guld vid junior-VM

Nya skidstjärnan Charlotte Kalla tog på onsdagen guld i junior-VM i Italien. Hon var överlägsen på fem kilometer fritt och vann med hela 30 sekunder.

Hon vann med hela 30 sekunder före norskan Marte Kristoffersen.
- Det kändes helt underbart. Skejt är jag grym på, säger Kalla.
På grund av vårvärmen i Lago di Fusine i Italien startade tävlingen redan klockan nio på morgonen och med de bästa åkarna först. Den 19-åriga Tärendötjejen var rankad etta och fick starta allra först.
- Det var nervöst att gå ut först och bara få baktider. Men jag fick bra tidsrapportering hela loppet. Jag öppnade rätt hårt och det var skönt att få respons på att jag ledde med mycket redan ifrån början. Då blev jag extra sporrad, säger Kalla i telefon från Italien.
- Banorna är inte så väldigt tuffa, det är inte så branta backar. Det gäller bara att hålla högt tempo hela vägen och mala sönder konkurrenterna.
Junior-VM flyttades, på grund av snöbrist, från slutet av januari till mitten av mars. Det gjorde att Kalla fick köra seniorernas VM i Sapporo före JVM. I Japan överraskade hon positivt med en femteplats.
TT: Hur har du lyckats behålla formen från VM i Japan till nu?
- Det var en balansgång, för man får inte träna för hårt men heller inte för lite. Men det lyckades ju bra. Jag känner mig i jättebra form. Hoppas den håller i sig hela veckan.
Kalla är extra nöjd med att ha slagit norskorna Astrid Jacobsen och Therese Johaug som båda tog medalj i Sapporo.
På fredag kör Charlotte Kalla skiathlon, 5+5 km.
- Det ska bli jättekul. Den klassiska åkningen funkar ganska bra för mig just nu, tekniken stämmer bra. Och skejten går ruskigt bra.
Guldet var Kallas andra medalj i JVM. Hon tog även silver i sprint.
Mia Eriksson var näst bästa svenska i tävlingen, hon kom sexa. Eva Svensson slutade på 26:e plats och Anna Simberg på 28:e.
Gå till toppen