Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

ARKIV: Visans bäste vän i Västervik

Att ta en bayrare ur Bayern låter sig göra – om än med viss möda.
Att göra det motsatta – ja, det är en helt annan och mer svårartad historia.

Har man sydtyskt blod i ådrorna når nämligen rötterna djupt i födelsemyllan. Trots att mamma är ursvensk, född i Filipstad där också den store skalden och visförfattaren Nils Ferlin slog upp sina folkviseblå en gång i tiden.
Vi talar om Hansi Schwarz, musikprofilen som svenska folket förknippar med två fenomen: Visfestivalen i Västervik och Hootenanny Singers.
Idag den 16 mars, fyller han 65 år och firar med många vänner i Lund.
I Skåne är han rotad sedan länge. Säger att det skånska lynnet väl matchar hans bayerska temperament med hårt arbete, bondsk husmanskost, ölglädje och sånglust.
Samt att pendlandet till uppväxtmiljö och festivalarbete i Västervik är perfekt grogrund för ett fruktbart växelbruk. Inte minst när förflyttningen sker i en av de egna sportbilarna.
Naturligtvis byggd vid Bayerische Motoren Werke, BMW, i München.
Att det skulle bli den svenska visans väg genom livet för Hansi Schwarz tycks alltså med viss logik ha varit ödesbestämt sedan tidiga år – av ett anmärkningsvärt godlynt öde därtill.
Hans första resa var livsfarlig.
Han kom till Sverige som treåring, i en av de vita bussarna strax efter krigsslutet sent i den hoppfulla våren 1945. Från flykten mot freden genom ett av kriget sönderslitet Europa bär han än idag på barnets fragmentariska minnesbilder.
En ostörd stund på potta inne i bussen. Ett nattligt stopp i en stor kyrka i Hamburg dit han ofta återvänt som vuxen, nostalgisk och i jakt på bekräftelser av det ofattbara.
Och så den allra första tiden i Skåne, på den tillfälliga flyktingförläggningen vid Örenäs slott. Bilderna träder alldeles uppenbart tydliga fram för honom när han berättar.
Det har varit en hisnande lång väg hit – till livet som väl behållen sextiofemåring i den fashionabla sexrumsvåningen i kvarteren norr om Clemenstorget i Lund.
Här hänger guldskivorna i dubbla rader på väggen, Björn Ulvaeus gamla gitarr står lutad mot sitt ställ och den stora flygeln har sin givna plats mitt i vardagsrummet.
Det var med Ulveaus han bildade dundersuccén Hootenanny Singers i Västervik i början av 1960-talet. Pärlbandet av hits och svensktoppsettor är långt som ett huldrehår och hänger för alltid som ett smycke kring den svenska folksjälens hals vid fest och lägereldar.
”Gabrielle”. ”Björkens visa”. ”Omkring tiggarn från Luossa” – titlarna radar upp sig på minnets folkparksscen. Och melodierna doftar ännu av svensk sommarnatt – det ljuder av årtag genom gryningsljusa vatten i både takt och toner.
Men det krävdes såväl kreativitet som management för att ro slupen i land.
Stikkan Andersson vakade med hand och öga över ungtupparna. En av låtskrivarna hette Benny Andersson. Så var det heller ingen slump att entreprenören Hansi Schwarz så småningom blev ABBA:s förste internationella turnéledare.
Då hade han redan hunnit med ett halvdussin Västerviksfestivaler. Skötebarnet skulle visa sig bli både livslångt och ovanligt välväxt – med åren en institution i svenskt kulturliv.
Idag inför sin 65:e födelsedag är han återigen intensivt sysselsatt med att förbereda en annalkande sommars visfestival – den 42:a i ordningen. Det kan bli femtio jämnt, han erkänner det motvilligt.
Och han har en önskan kvar, en favoritartist att boka in.
– Ulf Lundell. Han har aldrig spelat hos mej. Det borde vara dags nu.
Snacka om födelsedagspresent.

Hansi Schwarz

Familj: Hustru Maj och tre vuxna barn.
Bor: Stor våning i Lund.
Yrke: Diversearbetare i musik.
Fritid: Sportbilar.
Aktuell: Fyller 65 år den 16 mars.
Gå till toppen