Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Kollaps hotar Ribersborgs kallbadhus

Redan för tre år sedan varnade en expert för att pålarna som badhuset står på är allvarligt skadade och måste bytas ut. Fritidsförvaltningens reaktion blev att gömma undan rapporten – och skjuta upp renoveringen av "Kallis".

Hela kallbadhuset, inklusive soldäck och badbryggor, vilar på pålar, som har slagits ner i havsbottnen. Större delen av pålverket består av trästockar.
Solbryggorna ute vid stenpiren vilar dock på stolpar av järnvägsräls, som återanvändes när Malmös spårvagnsnät togs bort.
Men kallbadhusets underrede är i mycket dåligt skick.
Redan för tre år sedan kallade fritidsförvaltningen in en expert från konsultfirman Carl Bro för att granska badhuset.
Besiktningsrapporten är en skrämmande läsning, som pekar på att det finns "stora brister" i pålverket.
Både balkar och pålar av stål har rostat mycket kraftigt, och är fästa i badbryggorna med vinkelstål, som "mist all hållfasthet och faller sönder helt för enkla hammarslag".
Konsulten varnar för att det finns stor risk att konstruktionen brakar ihop, och att det kan leda till personskador.
Träpålarna är också svårt skadade av is, vågor och maskangrepp. I nivå med vattenlinjen har pålarna nötts av, i vissa fall så mycket att pålarnas diameter har minskat med 70 procent.
En havererad påle som plockades upp ur vattnet hade också mycket kraftiga maskangrepp i den del som varit nedslagen i sandbottnen.
Konsulten skriver i sin rapport att säkerheten måste åtgärdas akut genom att bryggorna förstärks med tillfälliga stöttor.
Åtgärder för att byta ut pålverket "måste planeras omgående", och bör vara färdigt inom ett till två år.
Nu har det gått tre år, och fortfarande är renoveringen inte påbörjad.
Konsulten rekommenderade också en fördjupad undersökning med hjälp av dykare för att kontrollera hur allvarliga maskangreppen är där träpålarna är nedkörda i sanden.
När rapporten kom åtgärdade fritidsförvaltningen de akuta säkerhetsriskerna genom att sätta upp tillfälliga metallstöttor under hela badhuset.
Men sedan har det inte hänt något mer på tre år, trots att tekniska avdelningen har tryckt på för en genomgripande renovering av hela pålverket och balksystemet under kallbadhuset.
– Vi har sagt att detta behöver göras, detta måste göras. Men vi har inte fått några pengar till det, säger Per Castengren, som är ingenjör på tekniska avdelningen.
Hur gick det med den utökade undersökningen med dykare?
– Det är inte gjort. Vi har sagt att vi vill göra det, men vi har inte fått några pengar, säger Per Castengren.
Konsultrapporten från Carl Bro skickades till fritidsförvaltningen den 16 april 2004. Men den diariefördes inte förrän i fredags, när Sydsvenskan ringde och begärde att få en kopia.
I september förra året, två och en halv vecka före valet, kallade fritidsnämndens ordförande Lynn Ljungberg (s) till presskonferens. Då lovade Ljungberg att renovera kallbadhuset från grunden. En utredning om renoveringsbehovet skulle bli klar före jul.
Men den utredningen har skjutits på framtiden. Och fritidsnämnden har inte öronmärkt några pengar för att renovera Ribersborgs kallbadhus under 2007.
Nu vill Lynn Ljungberg inte svara på några frågor alls om kallbadhuset, utan hänvisar till Jane Andersson, som är tillförordnad fritidsdirektör.
Andersson hävdar att hon fick läsa konsultrapporten först i fredags, men säger att hon "omedelbart" ska se över säkerheten på kallbadhuset.
Per Castengren har fått i uppdrag att lägga fram en utredning om renoveringsbehovet till fritidsnämndens möte i april.
– Vi ska se till att vi får dit experter som tittar på kallbadhuset. Det är möjligt att vi måste spärra av, så att bara ett visst antal människor får vara samtidigt ute på soldäck. Men det ska vi titta på denna veckan, säger fritidsdirektör Jane Andersson.
Varför händer det först nu, efter tre år?
– Ingen aning, som du förstår. Rapporten kom 2004. Jag började som fritidsdirektör nu den 1 januari.
Har den här konsultrapporten presenterats för fritidsnämnden?
– Det är inte så lätt att komma ihåg vilka bilagor som har bifogats olika ärenden i fritidsnämnden. Men normalt tar vi inte upp den här typen av konsultrapporter i nämnden, utan våra tjänstemän skriver en sammanfattning av ärendet.
Den här rapporten kom för tre år sedan, men den diariefördes uppenbarligen inte förrän nu i fredags.
– Nu hade vi den uppenbarligen... men det får jag titta på. Vi håller på att strama upp det och förbättra våra rutiner, säger fritidsdirektör Jane Andersson.
Gå till toppen