Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De vet hur mycket din näsa rinner

Åslög Dahl analyserar prover som samlas upp av pollenfällor runt om i landet, bland annat från en på kirurgklinikens takpå Umas i Malmö.
– Det är viktigt att fällan är högt upp för att det inte ska bli för stor påverkan från enskilda träd och buskar i närheten.

MALMÖ. Mätaren på Umas är den enda i Skåne.
– Den ger prognoser för sydvästra Skåne, den del som har öppen jordbruksmark. För de norra och östra delarna finns det ingen mätning.
Botaniska Analysgruppen väger samman de uppmätta pollenhalterna med väderleksrapporter för att göra en prognos. Den kommande vårvärmen som utlovas av SMHI förväntas sätta igång pollenblomningen på allvar.
– Om det blir så varmt som det är sagt får vi närmast måttliga till höga halter av alpollen. Vi väntar oss också att vide och sälg ska komma igång. Och almen blommar redan i Köpenhamn, så det är förmodligen i faggorna här också.
Jörgen Olsmarker och Jörn deCapretz sköter pollenmätaren som sitter på Umas tak. Förutom periodiska oväder är måsarna deras största fiende.
– Det är världens krig ibland, berättar Jörgen Olsmarker.
Varje vardag mellan mars och oktober hämtar kirurgklinikens två vaktmästare det infångade materialet från pollenmätaren på taket.
Anordningen har en motor som suger in luft och får pollenkornen att fastna på en tejpremsa inne i en så kallad trumma.
Denna skruvar vaktmästarna av och skickar till Göteborg för analys. Helt nyligen har de fått en ny mätare, eftersom den gamla klappade ihop.
– Den tålde väl inte den skånska vintern, tror Jörgen Olsmarker.
De hårda och fuktiga vindarna blev sannolikt för mycket för maskineriet. Sjunde våningens tak har en magnifik utsikt, men kan vara en ogästvänlig plats.
– Värst är det nu på vårkanten när måsarna bygger bo, säger Jörn deCapretz.
– De är aggressiva. Det räcker med att en av dem skriker så är hela himlen full. De är inte till att leka med, varnar Jörgen Olsmarker.

Årets säsong beräknas bli mer utdragen men mindre allvarlig

Det mildare klimatet förlänger plågan för de 20 till 25 procent av Sveriges befolkning som lider av pollenallergi.
Symptomen påminner om en allvarlig förkylning med bland annat rinnande ögon och näsa, nästäppa och huvudvärk.
Pollenallergi kan också få den drabbade att känna sig trött och håglös, varför det kan misstas för en vårdepression.
Hjälpmedel finns i form av flera receptfria mediciner på apoteket. För de som inte märker någon förbättring finns det vaccin, som tas genom sprutor under tre till fem år.
Allergins effekter kan också lindras genom att undvika ansträngande aktiviteter utomhus och att tvätta eventuella husdjur eftersom de kan ha pollen i pälsen.
Årets säsong beräknas bli mer utdragen än i fjol, men mindre allvarlig. Pollenprognoser gör livet lättare för allergiker.
– De gör att man kan ta lagom mycket medicin i god tid och planera sina utomhusaktiviteter, säger Åslög Dahl från Botaniska Analysgruppen i Göteborg.
Gå till toppen