Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny bok om maktkvinnor i företagsvärlden

Sex & the city gjorde henne världsberömd, nu är det dags för kvinnlig framgång och makt i företagsvärlden. I dagarna kommer Candace Bushnells ”Läppstiftsdjungel”.

Boken håller just nu på att filmatiseras med Brooke Shields i en av huvudrollerna.
– Det är vansinnigt intensivt och roligt. Vi gör ett pilotavsnitt till tv-bolaget NBC och filmar femton timmar per dygn här i New York. I maj beslutar NBC om det ska bli en serie, säger Candace Bushnell i telefon från sitt hem i stadsdelen The Village en inspelningsledig söndag.
Historien om de tre karriärväninnorna Victory, Wendy och Nico – modedesigner, filmbolagschef respektive chefredaktör på ett modemagasin – bär den tydliga Bushnell-stämpeln: starka kvinnor, sex, pengar, mode och skönhet.
Ytligt, säger kritikerna. Underhållande och intelligent, svarar fansen. Tycka vad man vill om Candace Bushnells böcker, hon behärskar hantverket. Hon har kallats för ”Jane Austen med Martini” och har jämförts med Edith Wharton och Dorothy Parker.

Det som hennes kritiker ofta missar är det faktum att hennes romaner är social satir.
– Framförallt amerikaner fattar inte satirbiten. De tar ofta saker och ting bokstavligt, säger Candace Bushnell som är journalist i botten. Hon slog igenom i mitten av 90-talet med sina ”Sex and the City”-krönikor i New York Observer. I dem skildrade hon singellivet för en typisk New York-tjej i 30-årsåldern.
– Karaktären Carrie (Sarah Jessica Parker) i ”Sex and the City” är jag, säger Candace Bushnell som liksom sitt alter ego älskar designerskor:
– Jag har massor och älskar högklackat, men eftersom jag jobbar mest hemifrån behöver jag inte klä upp mig. Då blir det slippers med puffigt dun på kombinerat med en sidenpyjamas. När min man var i Kina nyligen bad jag honom att köpa ett dussin sidenpyjamas till mig.
Vänta nu, tänker nog de som kan sin Candace Bushnell – är hon gift? Hennes signum som ogift framgångsrik karriärkvinna med lika framgångsrika pojkvänner har varit väl etablerat. Men när hon var 43 år träffade hon balettdansören Charles Askegard och åtta veckor senare gifte de sig.
Har livet ändrats sedan hon ingick äktenskap?
– Nej, det har det nog faktiskt inte, säger hon efter en lång tankepaus.
När hon var 31 var hon nära att gifta sig med den man som ”Mr Big” i ”Sex and the City” är baserad på, Ron Galottis, en framstående mediaman som bland annat gav ut modemagasinet Vogue där Candace Bushnell arbetade en tid.
Hon minns att hon hade förlovningsringen på sig, tittade på den och tänkte ”jag klarar inte av det här, jag kan inte gifta mig”. Denna självupplevda episod har liksom så mycket annat självupplevt inspirerat till handlingen i ”Sex and the City”.
Candace Bushnell är storförbrukare av litteratur och hon älskar kvinnliga karaktärer, inte minst de klassiska. Just nu läser hon om Gustave Flauberts ”Madame Bovary”. Meningsbyggnad, ordval, dialog och upplägg av handling studeras noga.
– Jag älskar böcker och har minnen av hur jag redan i 2–3-årsåldern tjatade på mina föräldrar att de skulle lära mig läsa.
Att det var författare som Candace Bushnell ville bli stod klart för henne några år senare:
– När jag var åtta fick jag en uppenbarelse, jag bara visste att det var författare jag skulle bli. Att nå dithän var däremot en helt annan sak. Jag har arbetat hårt på det i många år. Att jag lyckades tror jag delvis har att göra med att jag alltid varit en tävlingsmänniska. Vinner jag inte på ena sättet provar jag det andra.

Flyttade till New York 1978

Candace Bushnell är född 1 december 1958. Uppväxt i Glastonbury, Connecticut, USA. 1978 flyttade Candace Bushnell till New York där hon studerat vid New York University.
Bevakade nattlivet på den legendariska nattklubben Studio 54 för tidningen Beat.
Böcker av Candace Bushnell:
Sex and the City
4 blondiner
Trading up
Läppstiftsdjungel
Gå till toppen