Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hamas pressasgodta fredsplaninför toppmöte

Det arabiska fredsinitiativet för att återuppliva fredsprocessen mellan Israel och palestinierna står högt på dagordningen när arabförbundets toppmöte inleds i dag i Riyad. Men även de andra kriserna i regionen kommer att behandlas som Irak, Iran, Libanon och Sudan.

För första gången på flera år råder viss optimism om att toppmötet ska kunna driva frågorna ett steg närmare en lösning. Saudiarabien som är värd har den senaste tiden utvecklats till regionens ledande fredsmäklare.
Det arabiska fredsinitiativet lades fram på toppmötet i Beirut 20002. Det föreslår normala kontakter med Israel om Israel drar sig tillbaka till 1967 års gränser samt en lösning av den palestinska flyktingfrågan i linje med FN-resolutionen 194.
Alla de 21 deltagande arabstaterna står bakom förslaget. Libyen har stannat hemma. Saudiarabien gör nu stora ansträngningar att även få Hamas att acceptera planen vilket i praktiken innebär ett erkännande av Israel.
Men Israel har hittills avvisat det även om intresset ökat den senaste tiden och vill ha flera ändringar. Bland annat vägrar israelerna att låta de palestinska flyktingarna återvända eftersom det skulle hota den judiska staten. De vill också att gränserna ska vara förhandlingsbara. Men de arabiska utrikesministrarna som träffades i måndags inför toppmötet beslutade att inte göra några förändringar.
En grupp icke-araber kommer också att delta i mötet, bland dem FN:s nye generalsekreterare Ban Ki-Moon.
Enligt tidningen Arab News har Saudiarabien föreslagit ett särskilt möte mellan Sudans president Omar Bashir och FN:s generalsekreterare för att diskutera situationen i Sudan, speciellt situationen i Darfur, där FN vill sätta in en fredsstyrka, vilket Sudan motsatt sig.
Toppmötet kommer också att utnyttjas för att lösa inbördes konflikter. Ett närmande väntas mellan Syriens president Bashar al-Assad och Saudiarabiens kung Abdullah och Egyptens president Hosni Mubarak som hamnat på olika sidor i Libanonkonflikten.
Gå till toppen