Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya tider på Sveriges äldsta folkhögskola

Att stiga in genom den lilla porten till folkhögskolan Hvilans harmoniska innergård är som att förflyttas till ett reservat där 1800-talets Danmark samsas med 1930-talets funktionalism.

ÅKARP. Men Hvilan är inget museum. Vad gör man på en folkhögskola sista dagen före påsklovet, när vårsolen värmer ute?
Hvilans gymnastiksal byggdes 1884 efter dansk förlaga och är numera k-märkt.
– Det har inte alltid varit så här fint här, ett tag var huset klätt i eternit, och det fanns planer på att riva det, säger läraren Hans Skäremo.
Just nu har han lektion för elever från kursen Friskvård-Fritid-Framtid. En del av eleverna styrketränar, andra spelar pingis i den anrika salen.
– Fast det heter bordtennis, säger eleven Johan Andersson.
Kursen med tre F riktar sig till lindrigt förståndshandikappade ungdomar som under två år ska lära sig att ta hand om vardagen och bo själva. Förutom vardagskunskaper som matlagning ingår det keramik, musik och bild i utbildningen.
Mitt på långväggen i gymnastiksalen står en byst av en romersk kejsare i toga och vaktar pingisspelarna bakom ett plexi-glasskydd. Den romerske kejsaren är egentligen den svenske gymnastikgurun och skalden Pehr Henrik Ling. Bysten var en gåva från Lunds universitet när gymnastiksalen invigdes 1884, men ett tag var den på villovägar.
– Den dök upp igen när vi hade inbrott i ett vindsutrymme för några år sedan. Där fanns inget att stjäla, men det visste ju inte tjuvarna.
Bysten som hade lagts undan var skadad och först visste ingen vem den föreställde.
– Sedan förstod vi att det var Ling. Nacken var bruten, men vi såg till att restaurera bysten och ställa tillbaka den, berättar Hvilans nionde rektor Thomas Carlström.
Hvilans folkhögskola grundades 1868 och är den äldsta i Sverige. Fram till början av 1860-talet var Hvilan en av sju vägkrogar på sträckan mellan Malmö och Lund, men resandet med häst och vagn minskade efter 1856 när järnvägen blev klar.
När kroginnehavaren dessutom fick sitt utskänkningstillstånd indraget kunde krogen i stället bli Sveriges första folkhögskola efter dansk modell. Närheten till Danmark hade viktig roll i att just Åkarp blev först i landet, tror Thomas Carlström.
– Tanken då var att åsidosatta grupper i samhället skulle kunna få utbildning. Då var det bondesönerna som inte kunde komma in på de fina gymnasierna.
Samma grundtanke gäller fortfarande, men nu är det and-ra grupper som behöver folkhögskolorna, säger Thomas Carlström.
En sådan grupp är ungdomar som haft det svårt i skolan och nu vill få en andra chans. Mer än hälften av de 200 eleverna på Hvilan går på vuxengymnasiet. Fotbollsspelaren Jens Slott från Trelleborg är en av dem. Det är hans tredje år på Hvilan, till sommaren tar han studenten.
– Jag försummade gymnasiet eftersom jag spelade så mycket fotboll, det här ett perfekt tillfälle att få en andra chans. Jag vill bli läkare, så jag ska söka till utbildningar på många håll.
I ett annat klassrum är eleverna mitt i en dispyt som verkar handla om att man ska gå och lägga sig i tid på kvällen. Har någon kommit för sent till skolan?
– Nej, vi fick i uppdrag att argumentera för att det är bra att vara morgonpigg. Så skulle en annan grupp argumentera emot, säger Mikael Persson som läser till fritidsledare.
Hela förstaårsklassen på fritidsledarutbildningen har precis varit i fjällen, tältat och lärt sig åka skidor. Det är bra för att lära sig mer om samarbete och för att öva ledarskap, säger Mikael Persson.
Maia Appelfeldt på samma utbildning tycker att Hvilans folkhögskola var precis rätt val för henne.
– Jag var intresserad av den här inriktningen, med friskvård och hälsa, skolan har gott rykte, och när jag var här och hälsade på så kändes atmosfären positiv och glad. Dessutom är det fin miljö.

Hvilan började som vägkrog

Hvilans folkhögskola grundades 1868 i Åkarp och är Sveriges äldsta folkhögskola. I dag finns det 148 folkhögskolor i Sverige. 17 av dem ligger i Skåne.
I mars 1874 brann Hvilans gamla hus ner, men med bygdens hjälp kunde ett nytt hus stå färdigt redan i november samma år. Det nya huset hade plats för drygt 60 elever. I takt med att elevantalet ökat har fler byggnader byggts. Idag går cirka 200 elever på Hvilan.
Ungefär hälften av eleverna går gymnasielinjer. Det finns även kurser för elever med lättare handikapp, fritidsledarutbilning och Svenska kyrkans grundkurs.
Folkhögskolan Hvilan var från början en internatskola men idag bor inga elever på skolan.
Carl Johansson (prao)
Gå till toppen