Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den döende dandyn under klubban

Konstverket Den döende dandyn går under klubban i slutet på april. - Målningen är ett nyckelverk i Dardels produktion. Han tar farväl av en epok och inleder en ny, säger Olle Granath på Konstakademin.

STOCKHOLM. Nils Dardels akvarell är signerad 1918. Den målades före oljemålningen med samma namn som hänger på Moderna museet i Stockholm.


Vem säljaren är vill Bukowskis vd, Carl-Gustaf Petersén, inte avslöja.

- Det rör sig om en stor kulturpersonlighet. Tavlan har varit i släktens ägo i 40-50 år, säger han.


Medan akvarellen fört en undanskymd tillvaro har oljemålningen skapat rubriker i pressen.

Finansmannen Fredrik Roos köpte tavlan - vilken räknas som en av förra seklets mest berömda svenska målningar - för 3,4 miljoner kronor 1984. Det var då det högsta pris som dittills betalats för ett svenskt konstverk.


Fyra år senare sålde han tavlan för 13 miljoner vilket ansågs vara en sensation. Köpare var finansmannen Hans Thulin. Målningen hamnade sedan i ytterligare en finansmans ägo - Tomas Fischers. I dag ägs den av Moderna museet.


- Priset på den målning som nu ropas ut kommer att påverkas av den uppmärksamhet som omgärdat det andra verket. Men detta såldes för fantasisummor under de galna åren i slutet på 80-talet då konst köptes för lånade pengar, säger Olle Granath, ständig sekreterare vid Konstakademin och tidigare chef vid Nationalmuseum och Moderna museet.


Den förestående auktionen av modern konst är den värdemässigt största som Bukowski hittills har arrangerat. Utropspriserna ligger på sammanlagt 62 miljoner kronor. Den döende dandyn är det enda konstverk i auktionskatalogen som inte fått ett utropspris.


- Den är det svenska huvudnumret på auktionen och enligt internationell praxis sätter man inte ut utropspris på sådana. Det markerar också att det rör sig om stora värden, säger Carl-Gustaf Petersén.

- Auktionister undviker att gissa slutpriser - det är lite skrock i det där, säger Carl-Gustaf Petersén.


Nils Dardel föddes som von Dardel men lade bort det adliga prefixet av sitt efternamn. Han studerade vid Konstakademien i Stockholm och senare i Paris. Hans resor jorden runt tog honom bland annat till Orienten.

- Dardel hade en djup aristokratisk bakgrund och var dandyn personifierad, säger Carl-Gustaf Petersén.


Andra kända konstnärer vars verk auktioneras ut på Bukowskis är Marc Chagall, Salvador Dalí, Joan Miró och Pablo Picasso.
Gå till toppen