Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Det finns en stor rädsla för oss"

Sverigedemokraterna fick två mandat i valet 2006. Men Erik Almqvist tror inte att partiet kommer att få igenom ett enda av sina vallöften under mandatperioden.

LUND. – Det finns en stor rädsla för oss. De andra partierna är extremt ovilliga att rösta med något av våra förslag, konstaterar Erik Almqvist.
Dina intryck av de första 150 dagarna i Lundapolitiken?
– Första tiden gick helt åt organisationsarbete och det var först efter nyår som vi kom in i det vanliga kommunala arbetet.
– Vi är en väldigt speciell situation, vi får inte inblick i grovarbetet utan möter förslagen först i fullmäktige då de redan är kohandlade. Vi får jobba på ett annat sätt; vi får väcka egna ärenden.
Hur lägger ni upp oppositionsarbetet?
– Vi är ett femtiotal medlemmar i Lund och har cirka 15 medlemmar som jobbar aktivt på olika sätt. Jag och Hans Olof Andersson och två till kommer att vara mera aktiva i att skriva interpellationer, motioner och insändare.
Hur blir bemötta av de andra partierna?
– Jag känner en stor rädsla för oss. De svarar inte oss i talarstolen och utanför fullmäktigesalen är det en väldig försiktighet, de känner sig obekväma när de talar med oss.
– Min egen analys är att det beror på fördomar de får från det egna partiet och den bild man har av om att vi skulle ha en dold agenda bakom vår invandringspolitik, att vi är extrema och har en krass människosyn.
Gillar ni rollen som politiska outsiders och underdogs?
– På sikt är det absolut ingen roll jag är nöjd med. Det som driver mig är att få vara med och förändra och då är den inte bra. Rollen har valts åt oss av media och etablerade politiker.
Socialdemokraterna säger att de ska ta debatten med er. Vad tror du det får för konsekvenser?
– Det beror på karaktären på debatten men jag har en känsla av att det kommer att gynna oss. Jag tror till och med att det är så att vi behöver inte prestera speciellt bra i debatten för att vinna sympatier. Det räcker med att visa att vi inte är några dårar.
Kan ni profilera er med lokala frågor i nästa val?
– Självklart i invandringsfrågan; antingen genom att kräva folkomröstning eller upphävande av avtalet för flyktingmottagande. Det kan också bli infrastrukturfrågor för byarna och trygghetsfrågor.
Hur tror du att det går för er i nästa val?
– Jag tror att vi tar fem mandat. Och jag tror att vi kommer att få igång ett samarbete med andra partier.
Vilka kommunala valfrågor från valet 2006 tror du att ni kommer att kunna genomföra under mandatperioden?
– Ska jag vara ärlig tror jag inte att vi kommer att kunna driva igenom någonting. Som det sett ut hittills är de andra partierna extremt ovilliga att rösta med något av våra förslag.
Ni pratar om demokrati men samtidigt går ni emot demokratins grundförutsättning om alla människors lika värde, genom att peka ut vissa grupper av människor och förklara dem som inte lika mycket värda och inte välkomna i Sverige.
– Det är egentligen bara något rent tekniskt som skiljer oss från andra partier: alla vill ha en begränsning av invandringen.
– Vad vill göra är att öka anslagen för återinvandring och de anslagen finns redan idag. Vad vill ha är en annan nivå på anslagen.
Varför gör ni skillnader på invandrare från olika världsdelar?
– För oss är det viktigt att invandrare ska bli en del av det svenska samhället. Ser vi då kategoriskt att människor från vissa kultursfärer hamnar i utanförskap, då ser vi inte det som hållbart att vi har lika generös invandring från de områdena. För det splittrar samhället på sikt.
Men det innebär ändå en värdering av människor.
– Nej, det är inte en värdering av människorna, utan en värdering av hur väl det funkar med integrationen.
Din mamma, Sirpa Liisa, var ju invandrare. Är det inte konstigt att du vill begränsa invandringen?
– Min mamma kom hit i en tid av arbetsbrist och har bidragit till det svenska samhället. Så jag har inget problem med den invandringen. Mamma och halva min finska släkt röstar på Sverigedemokraterna.
Din farmor är socialdemokrat och har haft många uppdrag i kommunpolitiken i Karlstad. När jag pratade med henne sa hon spontant ”fy fan” om ditt politiska ställningstagande och hoppades att du skulle ”växa ifrån det där”. Och att din pappa, som är gammal troskist, är oroad för dig. Är ditt engagemang för Sverigedemokraterna ett uppror mot släkten?
Erik Almqvist skruvar lite på sig och skrattar:
– Nej, jag har sympatier för den socialdemokrati som min farmor engagerade sig i och många av dagens gräsrötter. Men inte det ledande skiktet av dagens socialdemokrater
Gå till toppen