Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Guldtjej med resdrömmar

Marie-Louise Freij, Malmö, började simma för att gå ner i vikt. 1984 nådde hon simlandslaget och i Paralympics, Seoul 1988 och Barcelona 1992, vann hon två guldmedaljer. På fredag den 13 april fyller hon 40 år. 

– OS i Barcelona 1992 var en upplevelse som inte går att jämföra med något annat jag varit med om. Där satsades ordentligt på Paralympics, säger förra landslagssimmerskan Marie-Louise Freij från Malmö.
Hon är tvåfaldig guldmedaljör i simning i Paralympics – Seoul 1988 och Barcelona 1992. Dessutom har hon tagit tio SM-guld och slagit världsrekord på 50 m bröst. På fredag den 13 april fyller hon 40 år.
– Jag har alltid varit målmedveten. Bestämmer jag mig för något så blir det så. Det är nog därför det gick så bra för mig med simningen.
Marie-Louise Freij är kortväxt, ett handikapp hon har levt med hela livet.
– Att jag är kortväxt har inte fått hindra mig. Jag har alltid levt som alla andra. Det har jag mina föräldrar att tacka för.
Men med ett handikapp kommer tyvärr även andra människors fördomar och okunskap. Något som för Marie-Louise Freij inte alltid är lätt att hantera. Hon berättar att det händer att barn pekar på henne.
– Det får jag acceptera, ofta förklarar föräldrarna för barnet och gör ingen stor grej av det. Men när föräldrar bara drar undan sitt barn utan en förklaring blir jag arg. Inte på barnet men på föräldrarna.
För några månader sedan medverkade Marie-Louise tillsammans med sonen Philip i ett tv-program om kortväxta. Reaktionerna hon möttes av på stan var positiva.
– När jag stod i kön på Ica hände det att ungdomar som sett programmet kom fram och sa att det var ett bra program. När jag får positiva kommentarer från ungdomar värmer det extra mycket.
Marie-Louise Freij har alltid varit mån om sin vikt och hon tänker ofta på vad hon äter.
– Kortväxta har lätt för att bli överviktiga. Jag började simma i FIFH (Föreningen idrott för handikappade) för att gå ner i vikt.
Då fick hon kontakt med en tränare på Malmö Kappsimningsklubb (MKK). Därefter tog det inte lång tid innan hon började träna med elitgruppen.
– Det var det bästa som kunde ha hänt mig. Jag sporrades att träna hårdare och hårdare. Jag ville visa att jag kunde bli bättre och det blev jag också. Jag tränade simning fem pass i veckan och mycket styrketräning.
I dag simmar hon ingenting. Mycket på grund av att Aq-va-kul, där hon brukar träna, har stängt.
Marie-Louise Freij slutade i landslaget när hon blev gravid och hennes sista stora mästerskap blev VM på Malta 1994.
Intresset för motion finns kvar. Då och då går hon på Friskis & Svettis och under vinterhalvåret går mycket tid till att följa sonen Philip som spelar hockey.
– Han spelar i IK Pantern och jag är väldigt stolt över honom. Det är superkul att titta på när han spelar. Jag tycker att det är jätteviktigt att barn och ungdomar idrottar. De behöver röra på sig. Ännu mer nu när tv-spel och datorer tar allt mer av deras fritid.
På fredag fyller Marie-Louise Freij 40 år och än så länge har hon inte drabbats av någon 40-årskris.
– Jag känner mig inte gammal. Det finns så mycket mer jag ska göra och se innan jag blir gammal. Men jag är orolig för hur min kropp ska reagera på att jag blir äldre. Jag är ju trots allt inte som alla andra.
Födelsedagen ska hon fira hela dagen. Först med öppet hus och på kvällen blir det middag med familj, släkt och de närmsta vännerna.
I present önskar hon sig inget speciellt. Hon älskar att resa och en dröm är att någon gång åka en vecka till Florida och därefter en veckas kryssning i Karibien.
– Men det är bara en dröm, inget jag önskar mig. Om jag måste säga något är det att få vara frisk.
Marie-Louise Freij
Gör: Arbetar som administratör på Skåneidrotten.
Bor: I radhus i Malmö.
Familj: Sonen Philip, 10, och hunden Tintin.
Intresse: Motion, pyssla i trädgården och att göra smycken.
Aktuell: Fyller 40 år den 13 april.
Firar: Med öppet hus.
Gå till toppen