Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Paus i livet som affärsidé

Från arbetsnarkoman till överambitiös pausoman. Så beskriver sig Trine Grönlund i Falsterbo, kvinnan bakom den nya webbtv-kanalen Zen-tv.

FALSTERBO. – Jag vill inspirera andra att bryta vardagen och hitta nya livslösningar, förklarar hon satsningen.
Måndagen den 16 april är det premiär för zentv.se, en tv-kanal som Trine Grönlund kallar en kanal för folk som tänker nytt.
– Just nu finns en rörelse med alltfler människor som börjar stanna upp, till exempel någon som har slutat sitt jobb och funderar på vad man egentligen vill i livet. Jag vill fånga den rörelsen med mina program, säger Trine Grönlund, vd för Zen-tv.
Målgruppen är folk över 35, sådana som snabbt har uppnått sina mål med utbildning, jobb, hus och familj men som nu undrar vad som blir nästa steg i livet.
– Det är för oss som redan har lyckats med sin karriär men som har insett att den inte gör oss lyckligare. Nu satsar vi på inre karriärer.
Men tv-kanalen ska inte bli någon ”andlig yoga-kanal”, betonar hon.
– Blir det för spirituellt skrämmer vi alla männen och affärskvinnorna, de som behöver det mest.
Några av de första reportagen handlar till exempel om tv-kändisen Agneta Sjödins pilgrimsvandring i Spanien, familjen som sparade ihop till en jorden-runt-segling och den ensamstående mamman som skolade om sig. Just nu förbereder Trine Grönlund programserien ”Vd söker lycka” om personer som har hoppat av sitt vd-jobb för att göra något helt annat.

Zen-tv:s redaktion finns i Kaptensgården i Falsterbo där Trine Grönlund, som är både vd och än så länge även programledare, delar lokaler med ett solarium och en restaurang.

Pengarna till satsningen kommer från henne själv och från två privata finansiärer.
– Vi hoppas också få ett godkännande till pengar från Almi.
Trine Grönlund har själv tagit steget bort från en karriär i raketfart.

Tolv års jobb på reklambyrå i New York med långa och många arbetsdagar ledde till att hon en dag valde att hoppa av.
– Jag hade tillfälle att klättra ytterligare ett steg i karriärstegen men kände ingen entusiasm för det. Alla ambitioner var borta. Jag kände bara en total tomhet inom mig.
– I stället sade jag upp mig.
Arbetsnarkomanen hade blivit utbränd. Det var i alla fall den diagnos Trine Grönlund själv ställde på sig efter att ha läst in sig på ämnet.
Efter det att IT-bubblan hade spruckit och attackerna mot World Trade Center valde hon och hennes man att flytta tillbaka till Sverige. Parallellt med sitt vanliga jobb fortsatte hon med de föreläsningar om stress som hon hade inlett när hon fortfarande bodde i USA.
Den senaste tiden har hon framför allt pratat om hur hon idag lever som pausoman. Många eftersträvar balans mellan karriär och privatliv, men den balansjakten är meningslös och blir bara en belastning, tycker Trine Grönlund.
– Om jag sätter ribban på att det ideala är att hitta balansen kommer jag aldrig att känna mig lyckad. Jag har aldrig hittat balansen. Det räcker med att min son blir sjuk så faller all planering.
I stället tycker Trine Grönlund att man ska dela upp livet i ”av och på-kapitel”, det vill säga ge järnet på jobbet och sedan ta pauser från det.
En effektiv paus behöver inte bara handla om att resa jorden runt på en segelbåt i tre år, menar hon. Det kan också vara att familjen bestämmer sig för en tv-fri kväll varje tisdag för att i stället prata med varandra. Eller att man ser den tid man pendlar till och från jobbet som en paus för att kunna läsa en bok som inte har något med karriären att göra.
– Den minsta pausen är den man kan ta för att känna efter innan man säger ja till något man egentligen inte vill.
Man behöver inte heller ha mycket pengar för att förändra sitt liv, menar Trine Grönlund.
– Många gömmer sig bakom ursäkter. Men det finns inga ursäkter för att inte ta tag i sitt liv, säger hon.

Bodde i New York under tolv år

Namn: Trine Grönlund.
Yrke: Vd för nya tv-kanalen zentv.se.
Ålder: 39 år.
Bor: Falsterbo.
Familj: Maken Erik, fotograf, sönerna Felix, 7,5 år, Viggo, 1,5 år.
Bakgrund: Studier i marknadsföring och kommunikation, tolv år i New York med framför allt jobb på reklambyrå.
Fritid: Vara med familjen, spela tennis.
Gå till toppen