Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Opinion

Han får Sydsvenskans europapris 2007

Ingmar Karlsson har oförtrutet lyft fram två av Europas ödesfrågor: att EU:s utvidgning måste fortsätta också till Turkiet och att en avpolitiserad och liberal islam kan och bör integreras i vårt demokratiska västerländska samhälle.

En person som främjat Sveriges utbyte med övriga Europa och verkat för ”närmare ömsesidiga kontakter mellan Sverige och den europeiska kontinenten”. En Europapristagare. Med motiveringen:
”Ingmar Karlsson tilldelas Sydsvenska Dagbladets Europapris 2007 för att han oförtrutet lyfter fram två av Europas ödesfrågor: att EU:s utvidgning måste fortsätta också till Turkiet och att en avpolitiserad och liberal islam kan och bör integreras i vårt demokratiska västerländska samhälle.”
Helgens stora protester i Turkiet mot en befarad smygislamisering ifall premiärminister Recep Tayyip Erdogan blir presidentkandidat i det stundande valet har han föga förståelse för. Tvärtom hävdar han att dagens regering har genomfört fler reformer i europeisk riktning än någon tidigare. Det enda som enligt honom visar att regeringspartiet AKP är religiöst är frågor som berör familj, kvinnosyn och sexualitet — där partiet hamnar nära europeiska kristdemokrater.

Paradoxalt nog är det bland dessa motståndet mot Turkiet i EU är störst.
Något religiöst kriterium för ett medlemskap har aldrig funnits, trots försök i vissa kretsar att göra detta till en kristen klubb. Och att vifta bort islam som icke-europeisk, när den idag är den näst största religionen i unionen, är bisarrt.

Ett nej till Turkiet skulle leda till att EU motverkar sin grundtanke att bygga fred och stabilitet.
"Detta skulle inte bara bli en gåva till muslimska radikala krafter och andra fiender till demokratin i Turkiet utan också sända en signal till den muslimska världen att vi i Europa inte anser att islam och demokrati går att förena", skriver Ingmar Karlsson i sin senaste bok Europa och turken.
Då kan EU för första gången i sin historia bli en destabiliserande faktor — på Balkan, i Mellanöstern och Centralasien.

Många reformer återstår, men Turkiet är idag ett öppnare och mer demokratiskt samhälle än någonsin tidigare och huvudförklaringen till detta är det hägrande medlemskapet. Enligt Ingmar Karlsson är bilden av turkarna präglad av gamla fördomar och europeiska invandrargetton.

Beklämmande. Men hur ser Turkiet på EU?

"Med lätt överseende och resignation. Man menar att EU saknar trovärdighet, att unionen talar om grundläggande värderingar, men struntar i att hålla avtal." Följden blir enligt honom att turkiska intellektuella vänder Europa ryggen. Men fortsätter med reformerna — inte för EU:s utan för sin egen skull.
Redan under tidigt 90-tal, långt innan al-Qaida och kampen mot terrorismen blev nyhetsvardag, förutsåg Ingmar Karlsson att förhållandet mellan islam och Europa kunde bli ett problem. Hans två alternativ var integration eller fundamentalism:

Antingen integreras muslimerna i det europeiska samhället och en fredlig och modern euroislam växer fram. Eller så föds en gettoislam ur segregation och konfrontationer.

"Dessvärre har det gått som jag varnade för då på många håll. Men i Sverige har det gått bättre", säger han. Inte så att integrationen skulle vara helt igenom lyckad, men det har trots allt handlat om en omvandling av ett homogent samhälle till dagens mångkulturella på relativt kort tid:

"Jag var femton år när jag första gången såg en 'neger', som det kallades då. Och tolv när den första utländska familjen flyttade till vår trakt. Det väckte stor uppståndelse. De kom från Danmark."
Hur kommer det sig att han, prästgårdsarrendatorns son, bondesläktens förste student, blev en av våra stora Mellanösternkännare? Läshunger, till att börja med. Sven Hedins Från pol till pol väckte drömmar. Och så var det den där charterresan till Rhodos efter lumpen 1962, då han hoppade av och tog båten till Turkiet och Mellanöstern.

På den vägen är det.
Idag bor han alltså på gränsen mellan öst och väst. Men i vintras fyllde han 65 år och hösten 2008 är det dags för pension, "då faller bilan definitivt".
Då skall Ingmar Karlsson flytta till Lund.
"Stockholm är alldeles för provinsiellt och ocentralt. Där får jag lappsjuka."

Heidi Avellan
chefredaktör

Tidigare mottagare av Sydsvenska Dagbladets Europapris

1987: Egon Weidekamp
1988: Percy Barnevik
1989: Rolf Gustavsson
1990: Björn Engholm
1991: Anita Gradin och Ulf Dinkelspiel
1992: Uffe Elleman-Jensen
1993: –
1994: Odd Engström
1995: Helge Albin
1996: Carl Bildt
1997: Göran Johnsson
1998: Annika Åhnberg
1999: –
2000: Magnus Jerneck
2001: Göran Persson
2002: Uffe Palludan
2003: Marit Paulsen
2004: Hans Cavalli-Björkman
2005: Kjell Albin Abrahamson
Gå till toppen