Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Småskaligt när norra Sorgenfri får ny form

Variationsrikedom och småskalighet blir nyckelord och det finns plats för såväl handel och kaféer som småindustrier och bostäder. Så är det tänkt att Norra Sorgenfri ska förvandlas i de planer som nu börjar ta form.

SORGENFRI. Malmös äldsta industriområde står inför en stor omvandling. För att allmänheten ska få vara med och lämna synpunkter på framtidens Norra Sorgenfri öppnar nu en informationslokal på Industrigatan 19 med bland annat en utställning om områdets historia och det visions- och planeringsarbete som pågår just nu.
Lokalen, som ligger i den före detta korvskinnstillverkaren Tripasins byggnad, kommer att vara öppen varje torsdag klockan 13-18 under april, maj och juni, fram till midsommar.
Visionen från Malmö stads sida är att området ska utvecklas till ett stadsområde med blandad bebyggelse, med nybyggen sida vid sida med äldre byggnader, olika boendeformer och blandade verksamheter.
I dag finns det inte så många bostäder, men föreningslivet har etablerat sig och här finns också konstnärsateljéer och en del småindustrier.
– Vi vill att det här området ska fortsätta vara ett ”brokigt” område med stor variation, säger projektledaren Gunilla Kronvall på stadsbyggnadskontoret.
Industrigatan är tänkt att utvecklas till ett huvudstråk med kaféer, butiker och andra verksamheter och blir en länk in mot centrum istället för som hittills en barriär, berättar hon.
Här ska skapas såväl allmänna som lokala mötesplatser i de i dag ganska eftersatta kvarteren med stora avrivna ytor och bitvis förfallen bebyggelse. Delar av de gamla industrimiljöerna bevaras, liksom de karakteristiska röda tegelbyggnaderna från 1900-talets början.När det gamla bussgaraget vid Celsiusgatan flyttas nästa år finns här planer för basar och marknadsplats i de forna busshallarna.
Gunilla Kronvall berättar att samarbete har inletts med fastighetsägarna i området. Det är viktigt med en dialog, tycker hon, att människor får vara med och ha synpunkter.
Det kan ta fem–tio år innan hela Norra Sorgenfri står klart i sin nya skepnad.
– Vi vill låta omvandlingen ske rätt så långsamt. Det är viktigt att inte gå för fort fram i en sådan här miljö, säger Gunilla Kronvall.
Gå till toppen