Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sd-ledaren har tagit plats i rampljuset

Sverigedemokraterna, ett enfrågeparti? Javisst. Men invandringskritiken är bara en del av partiets huvudfråga: återupprättandet av den svenska nationalismen. Sydsvenskan följde sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under hans genombrottsdygn på rikspolitikens arena.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har skrynkliga kläder men han svävar på moln. Han står vid bögringen på Stockholms central och i alla tidningar i alla kiosker finns hans ansikte.
Det är tolv timmar sedan studioljuset slocknade efter debatten med Mona Sahlin i TV4. Telefonen i den bredspåriga manchesterkavajen har ringt sedan dess. Hela natten.
– Partikamrater som vill gratulera. De är ganska upprymda.
Natten tillbringade han på soffan i partiets källarlokal i södra Stockholm. Nu kliver han upp i en förstaklassvagn på X2000.
Han är 27 år, vill inte ha moskéer i Sverige, föredrar Lund framför Malmö, tycker att svenskarna är ett ”tolerant folk”, gillar Ultima Thule och Leif GW Persson och har just nu svårt att sluta le.
– Genombrott? Ja, det är det väl. Det får man väl säga.
– Va? Är det sant! Säger hon verkligen det?
Upphetsningen i Mattias Karlssons telefonröst. Det är svårt att glömma den.
Det var den tredje april som Sydsvenskan berättade för sd:s pressekreterare att Mona Sahlin lovat att tacka ja till en debatt mot Jimmie Åkesson.
Det var lite som när Lars-Gunnar Björklund ringde till någon Lotto-vinnare på vischan. Ett besked om en fullständigt oväntad jackpot. En nobody som plötsligt blir somebody.
En debatt mot Mona Sahlin. Eller Mona Muslim, som en del sverigedemokrater kallar henne. Det är menat som ett nedsättande öknamn, en muslim är sällan bra i sd:s värld. Ännu sämre är en svensk som välkomnar utlänningar hit, som tycker att samhället blir rikare av influenser från andra kulturer.
– Mona Sahlin hatar Sverige, sammanfattar Jimmie Åkesson.
Sd har i många år tiggt om att få duellera mot någon i s-ledningen, allra helst Mona Sahlin. Men förgäves. Inför valrörelsen träffades riksdagspartierna och spikade en gemensam strategi: ignorera sd. Men trots att partiet knappt syntes i valrörelsen lyckades de få 2,93 procent av rösterna i riksdagsvalet.
Jimmie Åkesson är själv förvånad över socialdemokraternas taktiska helomvändning. Så sent som i mars väntade han på en taxi utanför TV8:s studio i Münchenbryggeriet. När taxin rullade fram satt partisekreterare Marita Ulvskog (s) i.
– Hon fick syn på mig och jag såg hur hon gestikulerade och pratade med chauffören. Taxin började rulla igen och släppte av henne hundra meter längre fram. Chauffören fick åka runt igen, vi skrattade åt det chauffören och jag.
Ulvskog undvek dig?
– Det var svårt att tolka på något annat sätt.
Socialdemokraterna är fortfarande osäkra på hur sd ska tacklas, och medan en leende Jimmie Åkesson sitter på X2000 får Sahlins beslut att möta honom hård kritik. Malmös Ilmar Reepalu (s) kallar debatten väldigt dålig och tänker protestera i partistyrelsen. I DN säger statsminister Fredrik Reinfeldt att Jimmie Åkesson inte ska ges ”en millimeter mer uppmärksamhet”.
Det är inte så känt, men Jimmie Åkesson har tv-debatterat med en socialdemokrat förut. Han heter Jens Åberg och var kommunalråd i Sölvesborg. Året var 1998 och den nittonårige Jimmie Åkesson kandiderade till fullmäktige. TV4 Sydost sände.
Idag minns Jens Åberg Jimmie Åkessons uppmaning på Sverigedemokraternas webbplats efter att högerpopulisten Jörg Haider vunnit valet i Österrike år 2000: ”köp österrikiskt!”
– Jag tyckte det var konstigt – om jag fattat deras politik rätt borde de väl uppmana till att köpa svenskt.
Jimmie Åkesson kommer ihåg Österrikekampanjen. Han pluggade statsvetenskap i Lund, och hängde ihop med ett gäng vänner som idag samtliga befinner sig i partiets topp: partisekreteraren Björn Söder, pressekreteraren Mattias Karlsson och Richard Jomshof, ansvarig utgivare för partitidningen SD-Kuriren.
– Det fanns ett österrikiskt öl som vi köpte. Och så sprang vi mycket på en österrikisk krog i Lund, Rauhrackel. Vi visste inte så mycket om Haider mer än att han var invandringskritisk som vi.
Ibland kallas Lundagänget som hängde på Rauhrackel för ”De fyras gäng” eller ”Fantastiska fyran”. De styr partiet idag, och ligger bakom den ideologiska kursändring som sd har gjort, när partiet försökt rensa bort den rasism som handlar om blod och biologi.
– Vi tyckte redan på Lundatiden att det var vi som var partiet. Det var ett oorganiserat parti då och det fanns mycket utrymme att ta, om man ville. Det fanns ett Stockholmsgäng som var intresserade av Stockholm. Vi blev Skånegänget som var intresserade av hela Sverige.
Enligt den nya sd-linjen kan en människa med svart hudfärg vara lika svensk som en med vit hudfärg. Den som säger något annat blir utesluten ur partiet. Muslimer kan också vara svenskar, enligt sd. Och judar.
I teorin.
I praktiken blir det svårt, åtminstone för den djupt troende. Partiet vill nämligen förbjuda slakt och import av halal- och kosherkött.
– Vi har judiska medlemmar, de har opponerat sig mot kosherförbudet. Men djurrätt är en central fråga. Det är symboliskt också: man får välja vad som kommer först – religionen eller Sverige, säger Jimmie Åkesson.
– Den som säger att han i första hand är muslim och i andra hand svensk, han är ingen riktig svensk.
Och den som säger att han i första hand är kristen, i andra hand svensk?
– Det är inte samma problem. Kristendomen är en del av Sverige. Det blir inte samma krock.
Ni vill inte tillåta nya moskéer. Men de som finns här, som Islamic Center?
– Jag är väldigt skeptisk till minareten. Den är främmande för svensk arkitekturtradition. För mig är den en symbol för mångkultur, för det främmande. Men jag ser inte hur vi ska kunna riva moskéer som redan finns.
Vad gör minareten för skada?
– Den får svenskar att känna sig osäkra, främmande i sitt eget land. Om moskéerna skulle vara i röda stugor med vita knutar, då tror jag attityderna skulle förändras.
På nätet cirkulerar ett citat som tillskrivs dig: ”Etniciteten innefattar framför allt kultur, språk och religion, men man kan heller inte bortse från att utseendet också har en viss betydelse.” Har du sagt det?
– Ja. Jag var inte så gammal. Det var i en diskussion om ett extremt exempel, en svart adopterad kvinna, totalt förlamad, blind och döv. Kommer hon uppfattas som svensk? Nej, för hon har inget sätt att förmedla sin etnicitet på.
Varför diskuterar man en sådan sak? Sverigedemokraterna kallas ofta för ett enfrågeparti. Det ligger mycket i det, fast sd:s stora fråga är inte invandringen. Av partiets skrifter framgår att den kraftigt minskade invandringen bara är en del i en större fråga.
”Det primära målet med Sverigedemokraternas politik är att återupprätta en gemensam nationell identitet”, skriver partiet.
Den svenska nationalismen, det är sd:s verkligt stora fråga. Jimmie Åkesson vill att svenska dagisbarns känsla för det fosterländska ska stärkas och att det ska sättas upp fler kungastatyer på torgen.
– När jag ser statyn av Karl XII i Kungsträdgården som pekar österut... det känns. Det handlar om samhörighet med dem som kämpade i hans armé, som gett sitt blod och svett för Sverige.
Mina kompisar har nästan alla en skev bild av ditt parti. De tror att ni vill kasta ut alla invandrare imorgon – vilket ni inte föreslår – men de förstår sällan hur extrema ni är i synen på svenskheten. Vilken är din bild?
– Alla tror att vi är radikalare i invandringsfrågan. Och det andra... det är också sant, och det är delvis mitt fel. Det är svårt att kommunicera.
Svårt – eller inte så svårt. Sd:s Mattias Karlsson nådde ut ganska långt med sin kommentar i Ekot om att Zlatan Ibrahimovics kroppsspråk och sätt att prata inte är svenskt, i hans ögon.
– Jag delar Mattias resonemang. Men så länge vi inte har frågat Zlatan själv är det ointressant. Jag är inte alls säker på att han skulle säga att han är svensk.
Jimmie Åkesson är fotbollsintresserad och fanns på läktaren i Portugal när Zlatan gjorde sitt mytomspunna klackmål mot Italien i EM 2004. Han jublade och kände lycka när bollen gick in, säger han.
Just då var Zlatan svensk för dig?
– Han spelade i alla fall för Sverige. Sedan om han var legosoldat eller inte, det vet jag inte.
I Hässleholm kliver Jimmie Åkesson av. Han ska vidare, hem till Sölvesborg. Där han växte upp. Där hans gamla klasskamrater och lärare säger att han var en chinos-och- skjorta-kille. En trevlig, skötsam elevrådstyp. En kille som aldrig hymlade med att han först var moderat och sedan sverigedemokrat. En kille som gärna satte på Ultima Thule-skivor när det var fest.
En kille som åkte till Namibia i ett tvåveckors biståndsprojekt med Afrikagrupperna.
– Jimmie och en tjej blev framröstad av elever och lärare att åka till Namibia tillsammans med mig, det var i åttan, berättar läraren och vänsterpartisten Viveka Söderblad.
– Han var duktig och verbal och jag förstod ju att han skulle engagera sig i något. Men Sverigedemokraterna? Det är klart att jag blev besviken.
Gå till toppen