Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

"Man ska ha kul i livet"

I tio år spelade han Gustav i ”Rederiet” och 1 100 gånger spelade han Monsieur Firmin i ”The Phantom of the Opera” på Oscars i Stockholm. På fredag fyller skådespelaren Bert-Åke Varg 75 år.

Sjuttiofemårsdagen närmar sig, och Bert-Åke Varg mår prima.
Annat var det för några år sedan, när hjärtinfarkterna slog till.
För att inte tala om i fjor, när ett bråck på stora kroppspulsådern var nära att ända hans liv.
Nu har han några praktfulla ärr över torson och har slutat oroa sig för hur han mår.
– Man ska ha kul i livet, säger han. Jag vill leva fullt ut. Skratta, resa och umgås med folk. Det spelar väl ingen roll om man dör på Mallorca eller här.
Bert-Åke Varg kommer från Västerbotten. Född i Hörnefors, ett brukssamhälle tre mil utanför Umeå.
Hans far arbetade på massafabriken och drev jämsides ett litet jordbruk. Mamman tyckte om att sjunga och spela gitarr. Från henne har han sin musikalitet och sin ljusa livssyn, säger han.
Bert-Åke var bara 13 när han vann en amatörtävling och fick åka till Stockholm. I priset ingick ett besök i SF-ateljéerna. I en av studiorna låg skådespelerskan Maj-Britt Nilsson naken för en scen i filmen ”Det är min modell”. Trettonåringen såg bara hennes rygg, men det räckte.
– Jag brukar säga att det var då jag bestämde mig för att bli skådespelare, ler Varg.
För den halvgamla publiken är Bert-Åke Varg väl mest känd som tvärviggen Gustav i ”Rederiet” – en roll han spelade i tio år.
Men långt innan han intog maskinrummet på MS Freja hade han en blomstrande karriär som sång- och dansman, revycharmör, lustspelsskådis och, inte minst, barn-tv-hjälte – vem kan väl glömma hans Pentti Varg i ”Fablernas värld” och Ugglan Helge mot Birgitta Anderssons Hedvig i ”Från A till Ö”.
Han har nästan alltid haft kul på jobbet, säger han. Ett av undantagen var en period på Stockholms stadsteater på det vänstervridna 1970-talet.
– Jag kom ju från den kommersiella världen och fick skäll hela tiden.
Hans korta karriär som skivcharmör på 1950-talet minns han inte heller som någon höjdare.
– Ska man sjunga in skivor, ska man sjunga bättre än jag, säger han. Men min inspelning av ”En gång jag seglar i hamn” sålde bättre än Alice Babs” – i Norge.
Under första hälften av 1990-talet spelade Bert-Åke Varg Monsieur Firmin i ”The Phantom of the Opera” på Oscars i Stockholm över 1100 gånger. Det är en av hans favoritroller genom tiderna. En annan är Bill Snibson i ”Lorden från gränden”. Den gjorde han i slutet av 1950-talet som ersättare för Nils Poppe. På sexton dagar lärde han sig nio danser – från jota och pasodoble till klassisk vals och stepp.
– Fast min partner fick föra, annars hade jag aldrig klarat det.
Privat har Bert-Åke Varg skådat avgrunden några gånger. Hans första fru Annette gick bort efter 14 års kamp mot en hjärntumör. Året därpå följde hans bästa vän med Estonia i djupet.
I dag är han omgift med ungerskfödda Julianna. Han kallar henne sitt Boliden (guldgruvan, ni vet). I sommar sammanfaller deras tioåriga bröllopsdag med Juliannas 60-årsdag. Då blir det Budapest-resa.
Men innan dess ska Bert-Åke Varg ut på revyturné tillsammans med Ulf Larsson och sin son Pontus, som är deltidsmusiker.
– Det är en förmån att få arbeta med sitt barn. Familjen har alltid varit nummer ett för mig, säger han.
Födelsedagen firar han med att gå på krogen med sina närmaste. Han har redan gett sig själv en present: en ny båt. Freja II, som han skaffade i samband med finalen på ”Rederiet”, börjar kännas för stor.
Och nu väntar resten av livet. Bert-Åke Varg avslöjar att han har ”talat med Honom där uppe”.
– Jag ska leva tills jag är 83. Sedan blir det omförhandling.

Bert-Åke Varg

Född: I Hörnefors i Västerbotten.
Bor: På Östermalm i Stockholm.
Familj: Hustrun Julianna, barnen Petronella, Patrik och Pontus, sex barnbarn.
Aktuell: Fyller 75 år den 27 april.
Gå till toppen