Malmö

Frukostfika med bryggkaffe

Gänget från vvs-firman träffas för frukostfika på Europabageriet nästan varje dag. Här kostar kaffet 12 kronor och det är fri påfyllning.

GULLVIKSBORG. – Med en arbetarlön har man inte råd att betala 70 kronor för en fika, säger Patrick Grahn.
Sex medlemmar i familjen Fljugaj från Bosnien sköter ruljansen.
28-årige Elmedin Fljugaj driver Europabageriet nära Hermodsdalstorget och verkar jobba de flesta av dygnets timmar. Han bakar på nätterna, delar bokföringen med sin syster Edina Fljugaj och ser till att verksamheten fungerar.
Hur orkar du?
– Det går på vilja. Om man trivs har man lust att jobba.
Bagar- och konditoryrket har gått i släkten sedan 1937. Familjen kommer från staden Hadzici, 15 kilometer utanför Sarajevo.
Det är förmiddag och pappa Tafil Fljugaj rullar degen med ett piggverktyg så att luften ska gå ur smördegen. Brodern Rizan Fljugaj som sköter leveranserna tillsammans med en kusin, tittar in med mobiltelefonsnäcka i örat. Mamma Munexhere Fljugaj kommer förmodligen om en stund.
Systern Edina Fljugaj, som är precis klar med en kandidatexamen i miljövetenskap, står bakom disken och parerar de arbetsklädda besökarna skämtande.
Kenneth Ottosson ler åt vvs-gängets munhuggning. Han tar alltid en morgonfika på Europabageriet efter sitt nattliga arbetspass i Danmark.
– Det är skönt att äta frukost innan jag går hem och sover. Jag läser för att koppla av och försöker vara uppe på dagen så att jag får lite ljus, säger han.
Fastighetsskötaren Samy Helkoman styr själv sin arbetstid och dyker upp strax innan vvs-arna bryter upp. Han fikar på Europabageriet två gånger om dagen.
– Det är bra här. Jag brukar inte springa i stan. Visst är det gott med latte, men inte till sådana priser. Det får vara till när jag är ute med familjen, då blir det mest på Mobilia, säger han.
Andra argument som stammisarna för fram är att de slipper bekymmer med att hitta parkering och inte behöver fundera på om de smutsar ner fina dukar när de kommer direkt från jobbet.
Kylarna surrar och det doftar nybakat i den spartanskt inredda lokalen. Väggarna är nakna så när som på en inramad affisch. Bageriet är i gång dygnet runt och det är en trygghet om natten att polisstationen är en av närmsta grannarna.
Europabageriet levererar bland annat färskt bröd till Coop Forum och fikabröd till cirka 25 konkurrentkaféer, varav de flesta ligger i centrum.
Familjeföretaget som omsätter fem miljoner, har nyligen öppnat Café konditori Europa på Stora Nygatan i Malmö. Där finns alla sorters kaffe och priserna är city-anpassade.
I Europabageriets kafédel i Gullviksborg serveras endast bryggkaffe. En halv fralla med pålägg kostar 13 kronor och en kanelbulle 8 kr.
– Det här är ett speciellt område. Folk är mer socialbidragsberoende. Man måste anpassa sig till vad folk i närheten vill ha, säger Elmedin Fljugaj.
Gå till toppen