Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

LDB-spelarnas attack på Bengt Madsen

För första gången kommenterar LDB FC Malmös spelare splittringen från Malmö FF. Det är en attack på Malmö FF:s styrelse och dess ordförande Bengt Madsen. I ett öppet brev berättar spelarna att de känner sig " svikna och kränkta".

MALMÖ. "Vi har för första gången känt oss riktigt svikna och kränkta men vi får helt enkelt acceptera att Malmö FF, eller rättare sagt, delar av deras styrelse, inte vill förknippas med oss", det skriver spelarna i LDB FC Malmö i ett öppet brev.
– Vi som spelare kände att det fanns ett behov av att göra ett uttalande som vi kan stå för allihopa. Som är vad vi känner och sedan lämna detta bakom oss, säger målvakten Caroline Jönsson sent på söndagskvällen.
Hon är noga med att detta är det enda uttalande som spelarna kommer att göra i frågan.
– Det har varit många frågetecken och vi vill kunna gå vidare men ändå ge vår syn på situationen. Detta är hur situationen har varit enligt vår uppfattning.
Här kan du läsa hela brevet:
Till intresserade, kritiker, sponsorer och supportrar!
Vi spelare i LdB FC Malmö har följt diskussionen som förts i media samt givetvis tagit del av åsikter, tankar och funderingar som figurerat i vår närhet.
Vi känner att det finns ett behov, för oss spelare, att göra ett offentligt uttalande för att klargöra vad vi känner samt delge er en del fakta som vi inte uppfattar har framgått i olika sammanhang. Därefter vill vi gå vidare i vår fortsatta strävan mot nya målsättningar.
Bakomliggande orsaker, historik och ekonomi
Hur vi blev en egen förening har det tvistats om i media. Huruvida det var vårt beslut att lämna föreningen, eller om vi, precis som bordtennisen och bowlingen blev utsorterade ligger även för oss i det fördolda.
Vad vi vet är att Malmö FF hade en strävan efter att bli en renodlad herrfotbollsförening och under de förutsättningarna blev vi 2004 en egen förening. Första året gick Malmö FF Dam med cirka 1,4 miljoner i rörelseunderskott trots att vi fick 500 000 till skänks av Malmö FF herr i uppstarten. Påföljande år fick vi ytterligare 500 000 som gåva av Malmö FF samt ett lån på 500 000 att betala tillbaka när vi genererar vinst på rörelseresultatet samt har återställt ett positivt eget kapital.
2006 var det första året som vi utan hjälp från Malmö FF gjorde ett positivt rörelseresultat och höjde, om än marginellt, våra löner. BEVISLIGEN går det att bedriva en damfotbollsförening med vinst. Detta trots att vi, när vi "lämnade" Malmö FF, inte fick arbeta gentemot deras sponsorer i nätverket och att vi under säsong förlorade våra marknadsansvariga på grund av olyckliga omständigheter.
Elitlicensen och lån av namnet
Vår styrelse har tvingats att nästan uteslutande arbeta med att klara elitlicensen. Det blev också ett sent beslut (14 november) från förbundets elitlicensnämnd angående elitlicensens godkännande. Detta innebar tyvärr att jakten på sponsorer inför årets säsong till stora delar uteblivit, vilket resulterade i att konkurshotet blev överhängande. Vi spelare är övertygade om att föreningen hade klarat av att slutföra säsongen men därefter åter igen stått inför elitlicensnämndens ogillande och en osäker framtid.
Vi fick för ett antal veckor sedan höra att vi enbart hade namnet Malmö FF Dam till låns till år 2008 och att det skulle ske en förhandling med Malmö FF om att behålla namnet ytterligare ett antal år. Detta kom som en chock för oss.
Då vi kunde påvisa att det går att bedriva en damfotbollsförening med vinst trodde vi inte att det skulle bli något problem att behålla namnet. Som ett mantra har vi under våra fotbollskarriärer alltid fått höra, att om vi ska få bättre förutsättningar måste vi gå med vinst. Det har hela tiden varit det affärsmässiga synsättet som styrt och det har uttryckts ungefär som följer: "Ni kostar bara pengar, när ni går med vinst då kan ni ställa krav." Det är något som vi har fått acceptera och så även gjort.
När det gäller att representera och lyfta varumärket, Malmö FF, tog vi för givet att vi är en bidragande faktor och har så varit sedan 1970. Vi har aldrig slutat en säsong i allsvenskan sämre än fyra, vi är ett av de mest kända damlagen i världen och våra spelare finns ständigt representerade i samtliga landslagssammanhang.
Trots ovan nämnda anledningar lät Malmö FF oss inte behålla namnet. När vi första gången någonsin kunde komma runt argumentet att vi bara kostar pengar och inte drar runt vår egen verksamhet fick Malmö FF till slut bekänna färg. När de ekonomiska argumenten tryter, vad finns då kvar?
Om dagens fotbollsföreningar ska drivas som företag kan vi inte förstå hur de kan stänga oss ute från namnet. Vi har onekligen påvisat positivt rörelseresultat och bidragit till att stärka varumärket! Vi har för första gången känt oss riktigt svikna och kränkta men vi får helt enkelt acceptera att Malmö FF, eller rättare sagt, delar av deras styrelse, inte vill förknippas med oss.
Det är då beklagligt att de inte till 100 procent står för sitt ställningstagande. I Bengt Madsens uttalande i Sportspegeln den 22 april fick han - enligt oss - det att framstå som att Malmö FF önskade att de kunde behålla oss och beklagade sig över att de inte hade råd. Han hävdade att de hade skänkt oss ett antal miljoner vilket är en överdriven summa. Bengt Madsen kan inte hävda att de inte hade råd att låta oss behålla namnet, det skulle ju inte ha kostat dem något mer än god vilja.
Det är viktigt för oss att påpeka att vi fortfarande känner för och tror på herrarna samt att vi önskar dem all framgång! Vi känner även Malmö FF-medlemmarnas stöd och vilja att ha kvar oss i den himmelsblå färgen, det uppskattar vi och hoppas att ni även i fortsättningen vill stödja och följa oss!
Vi spelare, vill även ta tillfället i akt att tacka alla sponsorer som har stått, och som även idag står vid vår sida, för ert engagemang och tålamod. Vi är medvetna om att ni i viss mån blivit åsidosatta under de rådande förutsättningarna. Tack för att ni finns.
Med dessa rader avslutar vi diskussionen samt en epok i svensk damfotboll och i Malmö FF. Nu blickar vi framåt och det kommer att bli en underbar och spännande tid med förutsättningar vi bara tidigare kunnat drömma om. Det har möjliggjorts av alla trogna samarbetspartner och nya, med LdB och Kent Widding Perssons personliga engagemang i spetsen. Vi kommer med stolthet att bära vårt nya klubbmärke som står för nytänkande och härlig kreativitet, vilket passar bra in på vårt lag.
Spelarna i LdB FC Malmö:s representationslag
Sydsvenskan sökte Malmö FF:s ordförande Bengt Madsen för en kommentar på söndagskvällen utan resultat.
Gå till toppen