Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Anders Jurell: Karriär inom reklambranschen

Anders Jurell, Malmö, har avlidit i en ålder av 70 år. Hans närmaste är sonen Carl, dottern Anna med make och tre barn samt särbon Gitta med familj.

Anders Jurell var född och uppväxt ett stenkast från Avenyn i Göteborg och sattes i Dalida Dahlqvists skola. Därefter i Hvitfeldtska läroverket, där han fick fler goda vänner än betyg. Amerika hägrade, och femton år gammal ber han mamma Junis skriva på för sjömansbok. Hon ger med sig och Svenska Amerika-linjens M/S Ryholm får en ny skanskalle.
Anders var en lysande berättare, alltid med humor och ett skarpt öga för karaktärer. Han satt gärna i högsätet, och vi andra lyssnade i ring när historierna följde på varandra, alltid enligt tesen ”det är aldrig för sent att förbättra” . Realen togs till slut och Anders gick vidare till Göteborgs handelsinstitut.
Strax följde en lång karriär inom reklambranschen. Wezäta, Nivea, Beiersdorf, Leijon & Lüning, alla hade Anders anställd.
Efter en tid som förlagsdirektör på Liber i Stockholm flyttade han till Vaxholm där han var verksam som centerpartistisk ledamot i fullmäktige och kulturnämnden.
Anders hade ett stort intresse för idrott och förtroendeuppdrag i styrelserna för Svenska Basketbollförbundet, Malbas samt AIK Fotboll.
Han arbetade även i företagsstyrelser. Anders rörde sig hemtamt och chosefritt i alla miljöer, och var en gudabenådad rådgivare. Han lyssnade, reflekterade kort och levererade därefter spirituella, koncisa råd. Aldrig med baktanke att uppnå maximal egennytta, utan baserade på hans stora empati och klokskap.
Då en hjärtinfarkt alldeles för tidigt drabbar hans liv, flyttar han åter till Skåne. Anders inrättar ett liv utan arbete, med många nära vänner. Han träffar Gitta, som blir hans nya livsledsagerska. Och engagerar sig i Gittas barn, precis som han gjorde i barnen i det tidigare äktenskapet.
Han går på fotboll och boxning tillsammans med sonen Carl, som riktiga kompisar. Barnbarnen Karin, Albin och Vilgot fanns med honom dagligen i sinnet. Sista dagen i sitt liv firade Anders äldsta barnbarnets födelsedag med alla barn och barnbarn närvarande. Anna och Carl har verkligen fått dela sin far med så många. Ingifta barn, vänners barn, systers barn, kollegor, vänner.
För släkt och vänner
Krister Blom
Gå till toppen