Kultur

Hasse & Tage - samlade revyer (4)

Det kan vara svårt att förstå den inverkan Hasse Alfredson, Tage Danielsson och deras revykompisar haft på svenskheten under 60- och 70-talen.

DVD-BOX: Hasse & Tage - samlade revyer
Genre: Humor
Land: Sverige
År: 1962-1979
Betyg: 4

Dvd-bonus: Intervju med Hasse, klipp, inslag, framträdanden, "Lille Ronny", "Mosebacke monarki". Längd: ca 16 tim. (Pan Vision/SVT)
Deras storhetstid sammanföll med televisionens barndom - där de kunde träffa tittarna med full kraft och utan större konkurrens - men också med ett politiskt medvetet tidevarv då man gärna spottade på högern, ifrågasatte sossarna och flirtade med vänstern.
De har uppfostrat generationer av oss formella, korrekta och stela svenskar i konsten att släppa loss och lärt oss skratta bort en trist vardag. Vårt land skulle antagligen vara en tristare och mer humorlös nation idag, utan Hasse & Tage i back(skratt)spegel.
Därmed ska man heller inte underskatta duons betydelse som opinionsbildare, i allt mellan Hasses komiska inlägg i åldringsvården i "Gula hund" till Tages sannolikhetsmonolog i "Under dubbelgöken", även om deras samhällskritik ursprungligen var någonting som främst etiketterades dem och som först senare blev en slags uppfylld profetia eller i alla fall ett självpåtaget signum. Ursprungligen var de nämligen först och främst studentikosa lustigkurrar med dragning åt fräckisar och med ett förflutet som spexare i Uppsala respektive Lund.
De träffades på Sveriges Radio i Stockholm 1956 och inledde nästan bums ett kreativt samarbete. De skrev "Fingal Olsson"-sketchen till Povel Ramel och 1958 startade de Mosebacke Monarki i radion efter en idé av Hasse.
"Gröna hund" från 1962 är inte deras första revy, det är "Doktor Kotte slår till eller Siv Olsson" (1959), men den första som sänds på tv och därför finns bevarad och tnu återgiven i denna box, som en av åtta revyer.
I denna revy på Gröna Lund föds karaktären Lindeman och Monica Zetterlund sjunger bland annat om rymdhunden "Kallinka". I "Konstgjorda Pompe" året efter lämnar de numera ganska folkkära revyförfattarna över scenen till ungdomar som Gösta Ekman, Lill Lindfors och Monica Nielsen. Istället gör Hasse & Tage "Svenska öden" för tv - en av sketcherna återfinns som extramaterial i boxen där man också hittar skojiga inslag från "Hylands hörna". Varje dvd är för övrigt försedd med en nyinspelad, aningen tafatt men i grunden seriös intervju av herrarna Stefan Wermelin och Staffan Schöier där Hasse Alfredson minns revyerna och deras tillkomst.
"Gula hund" sattes upp på China 1964 och blev en omedelbar succé. Det är här Gösta Ekman gör sitt berömda pitt-nummer - ett tv-historiskt ögonblick och ett genombrott för tabu-belagda ord i rutan.
Nästa revy dröjde, diverse filmer, projekt och bokutgivning kom emellan, men när det väl blev dags för "Spader madame" 1969, ett historiskt revydrama i romantikens tecken med Schuberts musik, gick det lite trögt publikt sett.
Året efter gick man ner i format. "88-öresrevyn" uppfördes på restaurant Skeppet i Värtahamnen, med låga priser på mat och dryck samt en enkel och en mer exklusiv avdelning. Scenen var inte större än att den rymde Hasse, Tage och den ständige följeslagaren, pianisten Gunnar Svensson. Desto mer omfångsrik var humorn. "Roger Moore", "Spik i foten" och "Palme och Geijer, finfina grejer" är sedan dess svenska klassiker.
Lena Nyman revydebuterade i "Glaset i örat" 1973 och återkom sedan i "Svea hund" 1976 där hon och Gösta Ekman gjorde kulig komik i cykelaffären. Det är också här man hittar den "räliga grodan" och de politiska gliringar och tasksparkar som får stort utrymme i "Den vita sporten". Tillsammans utgör dessa sketcher kanske Hasse & Tages bästa revy.
Sist men inte minst rymmer boxen också lunchrevyn "Under dubbelgöken" från 1979 där duon går in för politisk knockout med "2:15 för en liter mjölk!! - det hade jag ingen aning om..." och "Om sannolikhet".
Ska man vara petig saknar man revylustspelet "Fröken Fleggmans mustasch" från 1982 men i det stora hela finns det ingen som helst anledning till missnöje. Här kan man följa Hasse & Tages underbara komiska resa, från spex till fullfjädrade komikerproffs och på köpet får man ett stycke nutidshistoria. Kul är det också med allt bonusmaterial, inte minst den dvd med över två timmar av "Mosebacke monarki" - den briljanta tv-versionen från 1967.
Tillsammans med de två redan existerande boxarna med komikerparets filmer är också denna en måste-box.
Gå till toppen