Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Du trampar på hans arbete varje dag

Mats Persson är stensättare. Men han kallar sig också kulturarbetare. Han spikar 2000 gatstenar varje dag och är stolt över sitt arbete. För stensättaren är sten ett levande material som bidrar till att göra Lund till en kulturstad.

LUND. 4 april 1984 började Mats Persson att arbeta som anläggare i Lunds kommun. Han hade permitterats från Skanska.
- Jag hade gått en kurs som stensättare och efter några månader med asfalt kom jag in i stensättarlaget och fick börja arbeta ihop med Stig Nilsson. Vi ligger fortfarande bredvid varandra och spikar sten mot varandra.
Nu när Kyrkogatan får ny stensättning tvekar inte Mats Persson om det lämpliga i att den gatan ska vara stensatt.
- Sten är tjusigt. Lund är en kulturstad och då ska stenen vara kvar. Att det sedan bullrar tycker jag är något man får ta.
Arbetet i Kyrkogatan är inte helt enkelt eftersom halva gatan måste vara öppen för att bussarna ska komma fram.
- Gatan hade blivit bättre om vi hade fått stänga och sätta hela bredden samtidigt. Vi är ju proffs och vet att vi kan göra ett ännu bättre jobb, säger Mats Persson och erkänner att han är lite yrkesskadad.
- När jag är på andra orter så kan jag inte låta bli att titta på stenläggningen och ser hur bra jobbet är gjort. I Lund går jag inte omkring och tittar. Jag vet ju hur det ser ut eftersom jag varit med om att stensätta de flesta gator och torg.
20 kvadratmeter eller 2000 stenar är vad varje stensättare klarar på en arbetsdag. Arbetet innebär att spika ner stenen i gruset men hemligheten i yrkeskunskapen är att veta vilken sten man ska välja.
- Stenarna är inte lika. Skulle de vara helt fyrkantiga skulle i inte läggningen hålla. Det är hela tiden tre stenar som är på gång, en spikar du, nästa tittar du på och den tredje tänker du på, förklarar Mats Persson.
När Mats Persson och Stig Nilsson spikar sten så är det erfarenhet och yrkeskunskap som gäller. De spikar mot varandra och möts perfekt.
- Vi kan ju varandra så väl. Jag vet vad han gör och han vad jag gör. Vi behöver inte titta efter. Det blir rätt när han och jag ligger mitt i och de unga som vi lärt upp på kanterna.
När man stensätter en gata läggs stenen i bågar. Hade stenarna legat i raka rader hade de flyttat på sig.
- Lite enformigt är det att alltid lägga bågar. Det går att lägga mönster och det hade varit roligt att få göra det lite oftare. Nu blir det en båge, en båge och en båge dag ut och dag in.
De första åren som stensättare stod Mats Persson och spikade. Numera ligger han och kollegerna på knä.
- Egentligen är det bättre för ryggen att stå men då ska man ha en stensättarkropp. Den perfekte stensättaren är en orangutang, korta ben och långa armar.
Rygg, nacke och handleder tar stryk efter många år med stenläggning. Mats Persson har klarat sig ganska bra men handlederna gör ont ibland. När han visar sina händer ses spåren. Mitt i högerhanden har han en rejäl förhårdnad.
- Det är där hammaren slutar. Fingertopparna på vänsterhanden är så hårda att det inte går att ta blodprov i dem.
Nu när det är varmt och bra väder de flesta dagar trivs Mats Persson med jobbet.
- Men alla dagar är inte lika bra. Vi arbetar i kyla och regn också. När handskarna är våta är det inte lika roligt.
Det finns andra nackdelar med jobbet. Med 23 års yrkeserfarenhet tjänar Mats Persson 19990 kronor i månaden.
- Lunds kommun är inte känd för att betala bra. Den bäst betalde stenläggaren i Lund tjänar 20600. Det är inte särdeles bra betalt för det här slitet i alla sorters väder.
Till det negativa med jobbet hör också att arbeta i trafiken.
- Vi ligger ju mitt avgaserna och de stora bussarna sveper förbi väldigt nära. Bilister tar ingen hänsyn och inte cyklister heller.
Stensättarna, som arbetat länge i Lund, är kända profiler.
- Ja, vi syns ju liksom A-lagarna alltid. Många hejar och stannar till en stund och berömmer vårt jobb. Men det finns de som klagar också och tycker att vi är i vägen. De vi får mest kontakt med är de som arbetar i affärerna. De kommer ofta ut och pratar och är trevliga även om de väl vill ha bort oss så snabbt som möjligt från sin dörr.
Mats Persson är stolt över sitt yrke och är medveten om att han tillhör den exklusiva skara av hantverkare som kan sätta sten.
- Vi är inte så många längre som kan. Vi är nog ett utdöende släkte. Vi lärde av de äldre och vi lär de yngre. Men som i Danmark där stenläggare utbildas är det inte i Sverige.
Livet innehåller dock mer än sten. Ibland är Mats Persson mer solbränd än han blir medan han arbetar.
- Jag reser gärna till varma platser. I höst blir det till Kap Verdeöarna. Flugfiske är också ett intresse som jag delar med min son. Vi far i väg till bland annat Norge och Älvdalen för att fiska. Det är lugnet i fisket jag uppskattar. När jag fiskar tänker jag inte på stenar och bågar.
Fotnot: "Spika sten" är yrkesspråket för att sätta sten.
Gå till toppen