Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från idé till eget företag

Det är en del att tänka på när man ska starta eget, men det finns också mycket hjälp att få. Myndigheter, organisationer och en uppsjö privata aktörer bistår med information, kurser, råd och stöd på vägen.

Eget företag? Det börjar ofta med viljan att förverkliga en idé. För en del är och förblir företagsidén en dröm, medan andra drar igång. Gemensamt för de senare är oftast bara att de har vågat.
För att starta behövs pengar och finansieringen är inte sällan det största kruxet. Men det behöver inte vara det och ofta finns även här hjälp att få.
Du börjar med att göra en affärsplan och upprättar samtidigt en budget. Vad behöver du för att starta? Inköp? Lokal? Utgifter den första tiden?
Banklån är för många den viktigaste formen av finansiering, men det kan vara svårt att få banklån till en nystart om du inte kan lämna privata säkerheter eller skaffar en borgensman för lånet. Men du kanske kan skaffa dig kredit i banken och utnyttja krediten på ditt konto under en tid så att du kan finansiera dina inköp? Det blir dyrare men kortsiktigt kan det fungera. Möjligheten finns också att hyra, leasa eller köpa saker på avbetalning i stället för att betala allt på en gång.
Du kan kombinera en anställning med att driva egen verksamhet, tänk bara på att du att inte kan göra något som konkurrerar eller på annat sätt försämrar för din arbetsgivare.
För den som är arbetslös finns bidrag att söka i form av ett aktivitetsstöd som motsvarar nivån på ersättningen från a-kassan. Bidraget betalas ut under sex månader och är ett gott stöd eftersom man då har försörjningen tryggad under ett halvår.
Det finns också andra vägar. Många företag får till exempel hjälp av Almi Företagspartner. Almi ägs av staten och har som målsättning att fler företag ska startas och utvecklas. De erbjuder lån och finansiering, till dem kan man vända sig när man har svårt att få hela lånefinansieringen på annat håll.
Ett annat hinder för att starta kan vara att man backar för att sköta ekonomi och bokföring. Men inte heller det behöver vara särdeles kruxigt. Många lär sig det nödvändigaste på till exempel en kvällskurs eller genom att läsa Bokföringsnämndens skrift ”Att föra bok”, och lämnar sedan bort bokslut och deklaration till revisor.
Det kostar visserligen en slant, men många näringsidkare anser det vara värt besväret, dessutom behöver det inte bli så kostsamt om du har en liten, välskött verksamhet.
”Att föra bok” ger inblick i hur bokföring fungerar och skriften kan hämtas gratis från Bokföringsnämndens webbplats. Det finns naturligtvis många andra skrifter och böcker i ämnet, hör till exempel med närmaste bibliotek.

Här finns hjälp att få

  • Företagarguiden. En webbtjänst som samlat det viktigaste du beh över veta för att starta och driva ett företag. Information från ett 70-tal olika myndigheter och offentliga aktörer. Drivs av Nutek, Verket för näringslivsutveckling, www.nutek/foretagarguiden
  • Foretagsregistrering.se är Bolagsverkets och Skatteverkets gemensamma webbtjänst. Här kan du lämna anmälningar och registrera din enskilda firma eller aktiebolag.
  • Startlinjen. Telefonservice för den som tänker starta eget företag eller nyligen har startat. Kostnadsfri information på tel 020-35 10 10
  • Arbetsförmedlingen. Är du arbetslös innan fö restagsstarten kan det finnas möjlighet till starta eget-bidrag. Arbetsförmedlingen hjälper också till om du vill rekrytera medarbetare.
  • Bolagsverket. Här ska du i de flesta fall börja registreringen när du ska starta företag. Blanketter och informationsmaterial finns på webbplatsen www.bolagsverket.se
  • Försäkringskassan. På webbplatsen finns information om sjuklön, sjukpenning och föräldrapenning för egna företagare. De har särskilda sidor som speciellt vänder sig till arbetsgivare.
  • Kommuner och länsstyrelser har oftast näringslivsansvariga som arbetar för att främja egna företagare. De handlä gger stöd och bidrag och kan även hjälpa till med diverse annat som att hitta lokal.
  • Skatteverket har regelbundet gratis informationsträffar till blivande och nystartade egna företagare. Du anmäler dig via webben. Verkets skatteupplysning är också användbar. De svarar på frågor som hur man gör för att registrera sig för moms, hur man ansöker om F-skattesedel och frågor om deklarationen, www.skatteverket.se
  • Patent- och registreringsverket (PRV) hjälper dig med skydd och ensamrätt till idéer, design och varumärken, www.prv.se
Gå till toppen