Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gambrokliniker säljs ut

Wallenbergssfären gör sig av med del av Gambro. Dialysklinikerna Gambro Healthcare säljs för okänd summa till riskkapitalbolaget Bridgepoint.

Allt sedan Investor tillsammans med riskkapitalbolaget EQT köpte ut Gambro från Börsen för ett år sedan har det spekulerats friskt i försäljningar.
Speciellt sedan det ursprungliga Gambro delades i tre självständiga bolag: Gambro Renal Products (dialysmaskiner), Gambro BCT (blodrening) och Gambro Healthcare (dialyskliniker).
De 155 klinikerna, som finns i 15 länder utanför USA, blir alltså först ut.
Men priset hålls hemligt enligt överenskommelse med köparen.
–Det har varit många med och tittat på verksamheten och vi har fått ett bra pris, kommenterar Oscar Stege Unger, chef för investerarrelationer på Investor, till Nyhetsbyrån Direkt.
I tidigare spekulationer om en försäljning av Gambro Healthcare har en prislapp på mellan 5 och 6 miljarder kronor nämnts, något som analytikerna fortfarande tycker verkar rimligt.
Investor och EQT menar att försäljningen är en del i det värdeskapande arbete som startade i samband med utköpet av Gambro.
”Försäljningen ger förutsättningar för att lägga större fokus på att utveckla Gambro Renal Products och Gambro BCT”, skriver de i ett pressmeddelande.
Själva kärnverksamheten, dialysmaskinerna inom Gambro Renal Care, har huvudverksamheten i Lund med runt 900 anställda. Gambro BCT, som utvecklat en teknik för att rena blod från smitta, ses dock som den del med största framtidsutsikter.
Gå till toppen