Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Monsternyckelpigan är här

Nu är det slut på harmonin i den svenska nyckelpigevärlden. Det första inhemska exemplaret av den aggressiva asiatiska harlekinnyckelpigan påträffades för några veckor sedan i Malmö. – Allt talar för att den invandrat från Danmark, säger Hans-Erik Wanntorp, lektor vid Stockholms universitet.

Minns ni nyckelpigeinvasionen i Västra hamnen och på Österlen i fjor? Då var det vår vanliga sjuprickiga nyckelpiga som rekordförökade sig tack vare långvarig julivärme och bladlöss i överflöd.
Men drivorna av våra ”egna” nyckelpigor är ingenting jämfört med vad den rovgiriga lite större harlekinnyckelpigan, Harmonia axyridis på latin, är kapabel att ställa till med.
Rapporterna är många om jättelika svärmar som ställt till problem.
Spåren från USA, Italien, Tyskland, Holland, Belgien och Storbritannien förskräcker. Sedan den introducerades som ett biologiskt bekämpningsmedel mot bladlöss i USA på 1980-talet har nyckelpigan blivit den vanligaste på kontinenten och bidragit till att några av de ursprungliga arterna försvunnit i Kanada.
Och även i Europa gick det mesta snett när människan skulle försöka hjälpa det ekologiska systemet på traven. Även här fick många av de inhemska arterna stryka påp foten.
–Normalt finns harlekinnyckelpigan i Asien där förekomsten begränsas av artens naturliga fiender. När den flyttats för att användas för att bekämpa bladlusangrepp har den kunnat föröka sig okontollerat, säger Hans-Erik Wanntorp som understryker att svenska myndigheter sedan flera år sagt nej till harlekinnyckelpigan som bladlusbekämpare.
Risken för en massförökning även i Sverige är nu överhängande. Den glupska nyckelpigan tål temperaturen på våra breddgrader och här finns inte heller några naturliga fiender.
När den kalasat färdigt på våra svenska bladlöss hotar hungersnöd och massdöd för den sjuprickiga nyckelpigan.
Och deras larver riskerar dessutom, liksom en rad andra insekter, att bli föda för harlekinnyckelpigan.
–Dessutom trivs den ovälkomna inkräktaren alldeles utmärkt inne i städerna. Jag har flera gånger sett stora ansamlingar av nyckelpigor på husväggar och träd, säger Hans-Erik Wanntorp som tror att harlekinnyckelpigan kommit för att stanna.
Och vad göra när stora svärmar av harlekinnyckelpigor letar sig inomhus?
Enligt Vetenskapsradion som tagit del av en amerikansk hemsida är det bara att plocka fram sopkvasten eller dammsugaren.
Men städredskapen måste användas med försiktighet.
Stressade nyckelpigor försvarar sig genom att spruta ut en illaluktande vätska som fläckar ner såväl väggar som textilier.
Gå till toppen