Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I Tintins fotspår

Älskar du Tintin och hans äventyrliga bravader? Då är Bryssel en stad för dig. Följ med Sydsvenskan på en resa i de tecknade seriernas förtrollade värld.

Anfäkta och anamma! Vad är nu detta? En hel tunnelbanestation tillägnad min barndoms seriehjälte? Kan det verkligen vara möjligt? Synen är lika mäktig som den är nostalgiframkallande.


Jag har just klivit av tåget på Stockels tunnelbanestation i Bryssels östra utkanter och stirrar rakt in i en 135 meter lång vägg som inte ser ut som någon annan tunnelbanevägg i hela världen. Den pryds nämligen av samtliga de 140 karaktärer som medverkat i de 24 böckerna om Tintin.


Här finns – förutom Tintin själv – hans trogne, hetlevrade och whiskytörstande medarbetare Kapten Haddock, de klantiga detektiverna Dupond och Dupont, den förvirrade Professor Kalkyl och så förstås hans trogna hund Milou, foxterriern som räddar honom ur många situationer och som själv ser döden i vitögat vid flera tillfällen.
Här finns också operadivan Bianca Castafiore (Kapten Haddocks största antagonist), den skumme läkaren Doktor Müller, kinesiske pojken Tchang (som Tintin räddar i boken Tintin i Tibet) och många, många fler.
135 meter Tintin alltså, för inbitna fans är det förstås som att komma till paradiset. Perfektionisten Hergés evigt unge reporter är populär i hela världen och hans äventyrliga resor har lämnat spår i många länder, men ingenstans är han så populär och ingenstans är spåren så tydliga som i Bryssel.
2007 är ett utmärkt år att besöka denna underskattade stad. I år är det nämligen 100 år sedan Hergé föddes och hans hemstad har inga avsikter att låta hundraårsjubileet passera obemärkt förbi.
Ty den ovan beskrivna tunnel-baneväggen är bara en av många Tintinhyllningar i den belgiska huvudstaden.

Man behöver inte ta många steg innan serievärldens mest bereste figur gör sig påmind.
Från Stockels tunnelbanestation tar vi oss in till centrum och seriemuseet Centre Belge de la Bande Dessiné (CBBD). Här finns det bästa av det mesta inom den belgiska seriekulturen och på den andra våningen hittar vi dess hjärta – Tintin-utställningen.
– Tintin och Smurfarna är de överlägset mest populära utställningarna här. Antalet utländska besökare ökar kraftigt och det lär bli extra hektiskt i år, säger Willem de Graeve, som är pr-chef på CBBD.
Oavsett om din favorit heter Kapten Haddock, Professor Kalkyl eller något annat så rymmer seriemuseet ögongodis så det räcker och blir över. Många svenskar hittar hit och när Sydsvenskan är på besök stöter vi på en familj från Halland, vars yngsta medlemmar glatt ses posera såväl framför Tintinstatyn som bredvid den rödvita rymdfarkosten (från Månen tur och retur) i trappan.
Nästa stopp är ett besök i den officiella Tintinshoppen på 13 Rue de la Colline i närheten av Grand Place, Bryssels pampiga torg och stadens kanske mest välbesökta sevärdhet. Förutom böcker och dvd-filmer på flera olika språk stockas här muggar, t-shirtar, kalsonger, chokladpraliner, kaffekoppar, krammjuka Milou, porslinsfigurer, månraketer i olika storlekar, nyckelringar, sällskapsspel – you name it!

Här finns allt och lite till, men det är inte direkt billigt. Är du bara ute efter en souvenir att ta med hem så handlar du med fördel på någon av stadens marknader.
En sådan är loppmarknaden på Place du Jeu de Balle där delar av boken Enhörningens hemlighet utspelar sig. Det var där Tintin hittade modellskeppet som innehöll kartan till Sir Francis Haddocks begravda skatt. 100-årsjubileet till ära hålls här en speciell Tintinmarknad i slutet av maj.
Marknaden är även en utmärkt utgångspunkt för The Comic Strip Trail. Turen tar dig mellan ett antal olika husfasader i centrala Bryssel. Det är en sorts förlängning av seriemuseet om ni så vill, fast utomhus. På husfasaderna finns enorma målningar med tecknade figurer som motiv. På Rue de l’Etuve, ett par Milousprång från berömda Manneken Pis (den kissande pojken, ni vet), finns en stor Tintinmålning och sådana kan också beskådas på tunnelbanestationerna Ribbacourt och Porte de Hal.
I Koekelberg strax väster om cent-rala Bryssel ligger Zinneke Bed and Breakfast. Ett av rummen heter Bobbie som är det holländska namnet på Milou och ovanför sängen hänger en läcker målning föreställande Tintins tuppkamsliknande lugg.
På 33 Rue Philippe Baucq (längs spårvagnslinje 82 mot Germoir) finns det gamla huset där Hergé föddes och ännu längre bort, i Dieweg, hittar du kyrkogården där den legendariske tecknaren ligger begravd.
Tintin i Bryssel – några miljöer
Järnvägsstationen Gare du Nord. Här möter jub-lande Brysselbor upp när Tintin återvänder från sina äventyr i Sovjetunionen.
Kungliga slottet. Detta är förebilden till motsvarigheten i Klow, Syldavien. Äventyret heter ”Kung Ottokars spira”.
Kungliga museet för konst och historia. Här finns Arumbayafetischen som spelar en avgörande roll i ”Det sönderslagna örat”.
Avenue de la Toison d’Or. En boulevard nära Hergés studio där Tintin och Kapten Haddock vandrar i ”Koks i lasten”.
I Boitsfort utanför stan finns förebilden till professor Bergamottes villa i ”De sju kristallkulorna”.
I förorten Uccle finns observatoriet där de inledande scenerna i ”Den mystiska stjärnan” utspelar sig.
Tintin på frimärken¿
Den belgiska posten har låtit producera 25 olika frimärken med Tintinmotiv och vart och ett är tryckt i 60000 exemplar.
¿ och på flygplan
Brussels Airlines har designat en flygplansvinge med ett motiv ur en av böckerna.
Efter en dag med mycket vandring och lite vila kan det vara skönt att koppla av med en kopp kaffe eller en god belgisk öl. Det gör du på Bar Dessiné (Hotell SAS Radisson på 47 Rue du Fossé aux Loups) där väggarna pryds av tavlor med du vet vem som motiv.
Tintin i övriga världen
Både i Hanoi (Vietnam) och i Arequipa (Peru) finns hotell döpta efter Tintin och i Nairobi hittar du Tintin Restaurant. Samma namn har ett matställe i Märsta. På Engelbrektsgatan i Göteborg finns ett Café Tintin och Skövde ståtar med Pub Tintin. Även i Stockholm har Hergés 100-årsdag uppmärksammats. I början av april uppfördes en särskild Tintinutställning på Bromma flygplats och den 26 maj öppnar ”Tintin till Sjöss” på Sjöhistoriska museet. I Covent Garden i London finns en Tintinshop liknande den i Bryssel.
Tintinkuriosa
Visste du att Tintin fick sin berömda lugg efter en snabb färd i en öppen cabriolet i boken Tintin i Sovjet.
¿ eller att Kapten Haddock fått sitt namn efter det svar Hergé fick när han frågade sin fru vad som skulle serveras till middag. Haddock är det engelska namnet för fisken kolja.
Resa och bo i Bryssel
Åka dit: Flyg med Brussels Airlines eller SAS. Priser från cirka 1300 kronor tur & retur, inklusive skatter.
Bo: Bryssel är en dyr stad att bo i men på helgerna sjunker priserna dramatiskt. De stora lyxhotellen kan då erbjuda rum för så lite som 800–900 kronor per natt. Ett exempel är Hotel Metropole – en riktig klassiker med superpampig lobby. Sök bland bokningssajterna (till exempel hotels.com) och jämför priserna. Tintinälskaren bor förstås på lilla Zinneke Bed and Breakfast.
Att göra: Förutom att vandra i Tintins fotspår kan du botanisera bland Bryssels många och ytterst välsorterade chocolaterier. Vid Place du Grand Sablon finns en gyllene triangel där chokladgiganterna Pierre Marcolini, Godiva och Neuhaus trängs med varsin butik inom en sträcka på ungefär tjugo meter. Grand Place är svårt att missa och värt en timme på någon av uteserveringarna runt om torget. Missa heller inte en tur ut till slagfältet vid Waterloo där Napoleon utkämpade sin sista strid.
Gå till toppen