Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Finansdoldis firar i hemlighet

Han har mycket makt men gillar inte att stå i rampljuset. Han är huvudägare och styrelseordförande i flera bolag, bland annat Securitas. I dag, den 15 maj, fyller finansmannen Melker Schörling, 60 år.

”Det finns 80-åringar som blir nervösa om de inte fortfarande får springa längst fram och räcka upp handen. Sådan är inte jag.”
Den reflektionen – med aningen av leende i rösten – gör Melker Schörling om makt och om att bli äldre i näringslivet.
Sättet att uttrycka sig är ganska typiskt för Melker Schörling. Klarsynt. Med humor. Lite lagom vasst. Men aldrig ovänligt. Man ser bilden framför sig: ett gäng frustrerade äldre direktörer som inte står ut ens med tanken att inte ständigt och fortfarande få stå i rampljuset, bli beundrade och kanske även fruktade.
Med Melker Schörling är det tvärtom. Han vill helst befinna sig utanför strålkastarna, bak i ledet, bakom alla raska yngre springare. Men med ett mycket fast och bestämt grepp om tyglar och tömmar.
Melker Schörling är något så ovanligt som en människa, som efter 40 år i det svenska näringslivets elit, är förunderligt icke deformerad av den makt som ofta korrumperar.
”Han har inte skadats av den höga luften”, ”Han bottnar i sig själv och är jordnära i dubbel bemärkelse”, ”Han är helt enkelt genomsympatisk och hygglig”, låter omdömen från människor som jobbat nära honom i massor av år. Det är svårt att hitta en motbild.
Men makt, det har han. Över många svenska bolag och därmed också många anställda. Ansvar även inför aktieägare, avhängiga hans förmåga att bygga upp både nya ledare och företag till fortsatt lönsamhet och tillväxt.
I skaran av unga människor, som han nu lotsar mot större ansvar och ledarskap finns även hans två döttrar.
Melker Schörling är huvudägare och styrelseordförande i fem bolag: det egna maktbolaget MSAB, Melker Schörling AB, som han för inte så länge sedan introducerade som börsbolag, Hexagon, Aarhus Karlshamn, Securitas och Securitas Systems. Utöver dessa bolag har han betydande ägarintressen i bland annat Bong Ljungdahl, Nibe, Assa Abloy och Securitas Direct.
Han må vara en vänlig själ. Men har ändå hårda nypor i affärer. Och utan den egenskapen går det ju klart inte att bygga företag och göra goda affärer.
Resultatet talar: Det sammanlagda värdet på hans storägande i ett antal svenska bolag har på de senaste tio åren vuxit från cirka 1,5 miljarder kronor 1997, till dryga 10 miljarder 2007.
Rollen som god förebild är viktig för honom. Om man inte själv jobbar hårt, som till exempelvis vd, utan sticker och spelar golf medan fotfolket sliter för företagets bästa, ja då tar det inte lång tid förrän andra i organisationen också smiter undan sitt ansvar.
Denne man, som kom först till jobbet och gick sist under sina år som vd i olika bolag, beskriver arbetet i styrelser så här:
* Som styrelseordförande jobbar man tre gånger mer än som bara styrelseledamot.
* Som icke operativ (operativ = exempelvis vd) arbetar man normal tid, vilket egentligen betyder mycket mer än normal tid.
Han talar ogärna om sig själv. Han tycker det är roligare att lyfta fram andra. Det finns en annan sak som sägs om honom: Att han är urskicklig på att identifiera och välja goda rådgivare, medarbetare och ledarämnen.
Bland ”fynden” finns som exempel Carl-Henric Svanberg, numera koncernchef för Ericsson, tidigare vd för Assa Abloy, och Ola Rollén, vd för Hexagon.
Melker Schörling avstår helst från att briljera med slagfärdiga elakheter om andra.
Man är den man är. Lite vanligt svensk, säger han om sig själv. Han kan möjligen sträcka sig så långt som att konstatera att allt som den så kallade finansmarknaden representerar inte är positivt.
Schörling tycker nämligen att finansmarknadens analytiker felaktigt glorifieras för de värden som i själva verket skapas i tufft utvecklingsarbete ute på företagen. Inte runt Stureplan.
Den 15 maj fyller Melker Schörling 60 år. Och det gör han helt privat. Utanför offentligheten. Kalaset firas tillsammans med hustru, döttrar och barnbarn, på hemlig ort.
Melker Schörling
Yrke: Industrialist och civilekonom.
Familj: Hustrun Kerstin, två döttrar och barnbarn.
Bakgrund: Född i Götlunda utanför Örebro. Utbildad civilekonom 1970 vid Handelshögskolan i Göteborg. Har tidigare bland annat varit vd för Crawford Door 1984–1987, koncernchef och vd för Securitas 1987–1992 och vd och koncernchef för Skanska 1993–1997.
Aktuell: Fyller 60 år den 15 maj.
Gå till toppen