Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny "cigarrlåda" byggd

Medan molotovcoktails och brandbomber ven genom luften byggde christianiterna upp cigarrlådan igen. Det var kring det lilla huset som måndagens våldsamma strid stod. På tisdagen låg christianiterna ute i de grönblomstriga omgivningarna och solade sig.

- Bakom stridigheterna stod huvudsakligen ungdomshusaktivister och hashhandlare. Chrisitianiterna ägnade sig i stället åt att bygga och nu står cigarrlådan nästan prydligare än förr, rapporterade Sydsvenskans Karen Söderberg från Christiania.
En före detta toadörr leder in i det 4,5 X 2 meter stora huset. Där inne finns en bänk med coca cola och vatten uppställt till besökare. Två stearinljus är tända och bredvid ligger ett lager så att gästerna efterhand kan ersätta ljuspunkterna. I övrigt pryder en blommande körbärskvist, en oljemålning, en bukett hundloka och ett hjorthorn det välkomnande huset.
För att öka trivselfaktorn har en eldstad målats mot en vägg, kringgärdad av riktiga stenar och ved som har staplats upp bredvid förstärker känslan av brasmys.
Ingen har tagit åt sig äran av arbetet. Huset bara står där fixt och färdigt. På utsidan krönt med färgglada flaggor och med en skylt på ena gaveln som efterlyser: Politisk välvilja och uppbackning.
- Det är typisk Christianiahumor. De agerar på sitt eget sätt. I övrigt vill de bara sköta sina hus och odla sin mark. Just nu är allt stilla och folk ligger ute på grässlänterna och solar. En gök hörs i bakgrunden och syrenerna och hagtornen blommar för fullt, berättade Karen Söderberg.
På tisdagskvällen skulle christianiterna ha kärleksfest på vallen.
Gå till toppen