Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Marktäckare för alla lägen

Ibland är det rätt opraktiskt att ha en gräsmatta. Kanske har man en slänt, som är besvärlig att klippa, eller bara en liten udda yta någonstans. Då finns det alternativ: marktäckande växter. Och marktäckare finns för alla lägen.

Då finns det alternativ: marktäckande växter. Och marktäckare finns för alla lägen.
”Marktäckare” är på sätt och vis ett lite luddigt begrepp. De flesta växter utom träd och uppstammade buskar kan ju på sikt täcka en markyta. Men vill man ha en yta snabbt täckt av växter väljer man sådana som raskt sprider sig med krypande stammar eller revor som slår rot, är härdiga och så gott som underhållsfria.
Vissa växter brer ut sig mycket snabbt och kan invadera omgivningen mer än man önskar. Då gäller det att avgränsa ytan med hjälp av till exempel stenläggning, så att växterna håller sig på plats.
Blandar man många olika sorters växter ger det lätt ett rörigt intryck; att bara ha en enda sorts växt kan vara snyggt men ibland lite tråkigt. En möjlighet att skapa spänning är att kombinera växter med lika bladfärg men olika bladform, en annan att plantera in enstaka högre perenner, någon mindre buske eller lökväxter i en matta av någon eller ett par olika sorters låga marktäckare.
Innan man planterar marktäckande växter måste jorden vara ogräsfri. Marktäckare kväver inte befintliga ogräs, men när de vuxit ihop försvårar de effektivt nya ogräsfrön att nå jorden och slå rot. Ett sätt att bli av med ogräs förutom att rensa är att täcka marken under minst ett års tid med markväv eller flera lager tidningar, för prydlighetens skull täckta med till exempel barkflis.
Soligt och torrt
Växter som trivs i soliga och torra lägen har ofta grågrönt bladverk. Hit hör många kryddväxter. Timjan är en utmärkt marktäckare. Backtimjan och gråtimjan blir bara några centimeter höga, är underhållsfria och dessutom ganska tramptåliga; vanlig kryddtimjan blir lite högre.
Olika sorters prydnadsgräs kan också fungera som marktäckare. Blåsvingeln (Festuca glauca) bildar ett par – tre decimeter höga tuvor som växer ihop till sammanhängande bestånd, men den är också fin i kombination med växter med andra bladformer, till exempel lammöron med sina sammetsmjuka grå blad. Vissa lammöronsorter drar iväg i höjden, men sorten ’Silver Carpet’ blir bara cirka tio centimeter hög. Av blåsvingeln hör sorten ’Azurit’ till de blåaste medan till exempel ’Bergsilber’ är mer grå.
Silverarv (Cerastium tomentosum) med smala grå blad och vita blommor blir omkring en decimeter hög, olika sorters kattfot (Antennaria dioica) blommar i rosa eller vitt och blir mellan fem och tjugo centimeter höga, krypmalört (Artemisia schmidtiana) blir mellan femton och fyrtio centimeter hög beroende på sort.
Många fetbladiga växter trivs också i soliga lägen. Taklök (Sempervivum tectorum) finns i många olika storlekar och färgvarianter, kaukasiskt fetblad (Sedum spurium) trivs i sol/halvskugga och blommar i rosa eller rött, och gul fetknopp (Sedum acre) klarar sig med nästan ingen jord alls. Den finns också i en vitblommande variant med rödaktiga blad, Sedum album. För att bara ta några exempel.
Sol/halvskugga
Många nävor (Geranium) är utmärkta marktäckare i sol eller halvskugga. De flesta blommar i rosa eller vitt. Penningblad (Lysimachia nummularia) blommar med gyllengula blommor och är mycket snabbväxande. Den trivs bäst i fuktighetshållande jord i sol eller halvskuggga, vandrar glatt in i gräsmattor och andra rabatter, och bör därför hållas efter med något kantmaterial. Guldgula blommor har också waldsteinian (Waldsteinia ternata) med sina glänsande, vintergröna blad. Den lilla doftande blå luktviolen (Viola odorata) sprider sig också mer än gärna och kan bilda frodiga gröna mattor. Kan behöva hållas efter för att inte bli för dominant i en plantering.
Jättedaggkåpan (Alchmilla mollis) trivs nästan överallt och brer ut sig i stora blågröna ruggar med doftande, gröngula blomvippor.
Skugga
För skuggiga lägen finns till exempel den vintergröna Vinca minor, som på svenska heter just vintergröna, med blommor i blått eller vitt. Står den lite ljusare blommar den rikligare. Den finns också i en större variant, Vinca major. Europeisk hasselört (Asarum europaeum) är också vintergrön, med stora blanka läderartade blad.
Den skira myskmadran (Galium odoratum) har små stjärnlika, vita blommor, och hela växten doftar. Ännu mer doftar den som torkad, och kan då användas på samma sätt som lavendel i doftkuddar och potpurrikrukor. Ormöga (Omphalodes verna) har förgätmigejliknande blommor på försommaren och trivs bra under lövfällande träd och buskar. Det gör också spetsmössan (Tiarella cordifolia) med luftiga vita blomklasar och mattgröna blad som rodnar framåt hösten. Den finns också i en rosablommande variant, Tiarella wherryi.
Sockblomma (Epimedium) trivs också i halvskugga/skugga och lätt fuktig jord. Den finns både rödblommande, vitblommande och blekgul.
Och har man en riktigt fuktig plats i skugga eller vandrande skugga – varför inte ta den förkättrade mossan till heders och anlägga en mossmatta? Helt underhållsfri, behöver varken gödslas eller ansas, blir visserligen lite brun vid torka men repar sig snabbt efter ett regn. Sätt ut små bitar i en ett par – tre centimeter tjock blandning av vanlig torvmull och sand, ju tätare desto snabbare växer de ihop. Håll ytan fuktig under tiden mossan etablerar sig.
Gå till toppen