Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Storbråk om försvunna miljoner i Custodia

Jakten efter Custodias försvunna miljoner fortsätter.

MALMÖ. –Det pågår diskussioner med ekobrottsåklagare kring detta, säger Custodias konkursförvaltare Ola Sellert.
Han vill inte mer exakt gå in på vad det är som diskuteras, då det är en del av en förundersökning.
Konkursförvaltaren, som är skyldig att anmäla misstankar om brott så snart det kan misstänkas, har inte gjort någon formell anmälan. Men enligt förvaltarberättelsen kring Custodiakonkursen ska sex miljoner kronor ha försvunnit spårlöst via Praletona, ett mystiskt cypriotiskt företag som haft den dömde ekobrottslingen Anders Dahlbäck som sin företrädare.
Anders Dahlbäck anser att beskyllningarna är ”fullständigt osanna”.
– Det är lögn och förbannad dikt, säger Anders Dahlbäck till Sydsvenskan.
Han lägger nu, efter egna efterforskningar, fram bevis på vart pengarna tagit vägen. Det är dels ett fax från sin juridiske expert Claes Raab, dels ett överföringsbevis från Custodias egen bank, Handelsbanken i Lomma
– Detta bevisar att pengarna gått till ett konto hos Faustus och vad de skulle användas till, säger Anders Dahlbäck.
Hösten 2005 köpte en grupp fastighetsspekulanter 420 lägenheter i Sundsvall för 120 miljoner kronor. Affären genomfördes med lån hos Custodia, som betalat ut 42,6 miljoner kronor till Praletona och dotterbolagen Faustus och Necessia.
Men sex miljoner kronor har försvunnit spårlöst på vägen, enligt konkursförvaltaren Ola Sellert. Han köper inte Anders Dahlbäcks nya bevis.
– Underlaget Dahlbäck skickat finns inte i Custodias bokföring, säger Ola Sellert.
– Pengarna må ha gått till Faustus konto, men det kan ha varit en omväg. Det står ju Praletona på utbetalningen.
– Det finns fortfarande inga bevis på att pengar gått till köpet av fastigheterna i Sundsvall. Jag har förhört mig med konkursförvaltaren i Sundsvall, säger Ola Sellert.
Vart pengarna tagit vägen efter Faustus går enligt Sellert endast att spåra via Faustus bokföring, handlingar som han inte har tillgång till.
– Det får mig att må illa, säger Anders Dahlbäck.
– Hur kan man lita på en konkursförvaltare som inte klarar av att hålla rätt på sex miljoner kronor, något som är enkelt att verifiera?
Custodias delägare Stefan Rundgren säger att lånen till Praletona var en av Custodias ”större affärer”, men att han inte minns alla detaljer.
– Det är inte omöjligt att sex miljoner gått via Faustus konto. Men Praletona var definitivt inblandat, säger Stefan Rundgren.

Underskottet 200 miljoner

Custodia begärde sig i konkurs i augusti 2006, åtta månader efter att Finansinspektionen dragit in företagets tillstånd att bedriva finansieringsrörelse. Underskottet i konkursboet uppgår till närmare 200 miljoner kronor.
Gå till toppen