Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett Rosengård i lågor efter förfallet

Lördagen den 14 april small det. Förfallet, förnedringen och förskingringen fick sitt pris: Ett Rosengård i lågor.

I flera år fick hyreshusen i kvarteret Herrgården förfalla. Ägarna bakom fastighetsbolaget Nor-Sve hade annat för sig – de tänkte tjäna så många miljoner kronor så snabbt som möjligt. I Rosengård, Sundsvall eller på andra ställen spelade ingen roll.
Pengarna kom från hyresgäster, naiva aktieägare, Custodia och ett HSB Malmö tyngt av Turning Torso-kostnader.
Turerna kring norskägda Nor-Sve är många. Under företagets tio år i Herrgården förföll husen så allvarligt att kommunen förra året ansåg sig tvingad att tvångsköpa hyreshusen på von Rosens väg 48–74.
Hösten 2005 sålde Nor-Sve också ett antal krisfastigheter i Sundsvall för 120 miljoner kronor. Köpare var Praletonagruppen, som värvat förre HSB Malmö-chefen Johnny Örbäck. Affären blev inledningen till en finansiell karusell där olika Praletonaföretag lånade 101 miljoner kronor hos Custodia. Pengarna skulle användas till att betala för husen och renovera dem.
Det blev aldrig någon uppfräschning i Sundsvall. I stället har minst 6 miljoner kronor försvunnit spårlöst. Lånen blev också början till slutet för Custodia. Utan återbetalning, och med tvivelaktiga värden i de pantbrev som lämnas som säkerhet, gick sparbolaget i konkurs i augusti 2006.
– Totalt sett är detta en katastrof för fordringsägarna, säger Custodias konkursförvaltare Ola Sellert.
En av de utpekade deltagarna i dramat, den ekobrottsdömde Anders Dahlbäck, förnekar all inblandning.
– Jag har inget med detta att göra.
Sydsvenskans kartläggning visar dock att Anders Dahlbäck med söner har klara ägarintressen i Praletonaföretagen. Affärsvännerna Jan-Ove Hallerhed och Kjell Rune Martell dyker också upp på en rad ledande poster.
Anders Dahlbäck har också stora kunskaper om alla detaljer kring Sundsvallsaffären. Det förklarar han med att han är en ”nyfiken” person.
– Jag har velat se hur det fungerar. Men jag har inte haft några uppdrag, och jag har inte förhandlat.
Gå till toppen