Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Näringsförbudet ett slag i luften

Tingsrättens dom kom som en chock för svågrarna Jonas och Mikael Ekeblom. I åratal hade de levt på kanten till lagen. På förmiddagen den 6 november 2006 förändrades allt. De blev dömda brottslingar.

– Jonas försökte köra vidare som om ingenting hade hänt, minns Stefan Mellin, anställd av Jonas Ekeblom som vd för Ellenbogen Kapital.
Fast något hade hänt.
Tingsrätten i Malmö hade dömt både Jonas och Mikael Ekeblom till två års fängelse för grova skattebrott och bokföringsbrott. Enligt domen har de på ett förslaget och systematiskt sätt slussat ut pengar till ett hemligt bolag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.
Värst av allt, de fick också fem års näringsförbud, ett beslut som upprätthölls av hovrätten trots överklagande.
– Det saknas skäl att nu göra en annan bedömning, meddelade hovrätten i sitt beslut.
Det var början till slutet.
Med näringsförbudet var det slut på livet som företagare, som aktiesäljare, som emissionsexpert, som den som fått miljoner kronor att rulla lätt som en plätt.
– Jonas försökte ändå köra på som om ingenting hade hänt, upprepar Stefan Mellin.
Han bytte namn på företaget. I stället för det skamfilade Ellenbogen Kapital fick det bli nya, mer moderna Novus Finans. De gamla, fina lokalerna vid Stortorget i Malmö byttes mot än mer klassiska lokaler: PLM:s ståtliga direktionslokaler överst i huset vid Djäknegatan.
Till ingen nytta.
Näringsförbudet var som en tickande klocka.
– Situationen började bli lite ohållbar, minns Klas-Göran Karlsson som i slutet av december gått in som vd för Novus Finans.
Karlsson uppger att han tagit över ägandet tillsammans med Johan Klöfverskjöld. Trotjänaren Björn Enroth har blivit ordförande och försäljningschef. Dessutom ingår Mika Laurino i styrelsen, medan Hans-Henrik Edström och Anders Axelsson blivit nya rådgivare.
Karlssons berättelse är att han fått tipset om Novus Finans av vännen Johan Klöfverskjöld och att han vid ett besök i Malmö förklarat att de båda kunde ta över företaget på ett villkor: att de ekobrottsdömda Jonas och Mikael Ekeblom försvann.
Det är inte hela sanningen.
Sydsvenskans kartläggning visar att Novus Finans nya ledning är nära vänner till svågrarna Ekeblom. Klas-Göran Karlsson, Anders Axelsson och Hans-Henrik Edström har alla håvat in miljontals kronor på Ellenbogen Kapitals försäljning av aktier. Mika Laurino och Johan Klöfverskjöld är Jonas Ekebloms vänner i Ferrariklubben.
Både Jonas och Mikael Ekeblom kan därför jobba vidare i Novus Finans. Det bekräftas av Klas-Göran Karlsson.
– Jag hade inte mage att bara slänga ut dem på grund av det som har hänt. Jag tycker inte de har gjort nåt direkt fel i gamla Ellenbogen, mer än några småsaker. De har inte haft någon uppföljning på det som de har sålt in, säger Klas-Göran Karlsson.
– Men de har inget med det operativa att göra.
Gå till toppen