Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sd applåderade förbud mot islam

Sverigedemokraternas nya invandringspolitiska program med bland annat fängelse för illegala flyktingar och krav på assimilering av invandrare bifölls av ett enigt riksårsmöte på lördagen. Ett yrkande om totalförbud för islamisk verksamhet applåderades.

KARLSKRONA. - Islam bygger helt och hållet på falska grunder. Därför vill jag helt och hållet stoppa all islamisk verksamhet, sade ledamoten Samuel Älgemalm från Växjö.
Den kraftiga spontana applåden varade tills Mattias Karlsson, författare till partistyrelsens förslag, kom upp i talarstolen och klargjorde att ett sådant förbud skulle strida mot de mänskliga rättigheterna.
- Därför har jag inte tagit med det.
De få debattörerna yrkade ändå alla bifall för programförslaget, som innebär bland annat fängelse för illegala flyktingar, krav på assimilering av invandrare och skärpta regler för anhöriginvandring. Svensk kultur står i centrum, fortfarande utan någon förklaring av vad det innebär.
– Det är svårt att dra upp knivskarpa gränser, men jag kan nämna en massa saker som jag tror många är överens om: Taubes visor, demokrati, jämställdhet, röda stugor, säger Mattias Karlsson efteråt på telefon.
Vad säger du till de svenskar som tycker att tolerans, mångkultur och solidaritet oavsett ursprung är centrala i den svenska kulturen?
- Jag får konstatera att jag inte delar deras kultursyn.
En av de hetare debatterna under lördagen uppstod kring en smärre stadgeändring om ordningen vid omröstningar.
Ledamöter krävde votering och sedan rösträkning. Till sist fick varje person ropas upp och säga ja eller nej till förslaget, som bifölls efter en dryg halvtimme.
En dam på andra bänk dolde hela tiden ansiktet för pressfotograferna bakom ett skrynkligt A4-kuvert.
På förmiddagen valdes Jimmie Åkesson om som Sverigedemokraternas partiordförande av ett enigt årsmöte.
Partistyrelsen utökades med två poster för att komma runt konflikten mellan förnyare och traditionalister.
Flera av de senare hade inför årsmötet planerat att lansera en egen lista som alternativ till partistyrelsens som bara innehöll förnyare, de flesta från södra Sverige.
Det är de som lett partiets utveckling mot ett mer salongsfähigt parti som rensats från öppet rasistiska medlemmar och symboler.
Precis som på fredagskvällen väntade ledamöterna in varandra i grupper innan de gav sig ut i Karlskronakvällen. Tidigare attentat har satt sina spår.
Så också hos polisen. Insatsen är enorm, med kontroll av alla som passerar in i kvarteret där mötet hålls och synliga poliser överallt på gator och torg.
De båda motdemonstrationerna gick dock lugnt till.
Två personer greps, en för skadegörelse av en personbil och en för brott mot vapenlagen i form av tårgas eller pepparsprej.
Gå till toppen