Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Sverige tog VM-guld i innebandy

Sveriges damer är åter världsmästare i innebandy. VM-finalen mot Finland vanns med de klara siffrorna 7—3, men matchen var jämn tills bara några minuter återstod.

FREDRIKSHAMN. Stor matchhjälte blev Sara Kristoffersson som gjorde tre mål. Forwarden från Falun vann elitseriens poängliga, men har haft det aningen motigt i VM. Nu lossnade allt för den tekniska 22-åringen.
– Helt otroligt skönt. Detta är det tuffaste VM jag spelat och så lyckas vi plocka fram vårt bästa spel i finalen.
Sverige fick sämsta tänkbara start i titelmatchen. Efter 19 sekunder åkte Matilda Holmbom ut, och i det numerära överläget tog Finland ledningen.
– Det är alltid tungt att få en sådan start, men vi snackade med varann och påminde om att det var långt kvar av matchen, säger Sara Kristoffersson.
Sverige vände till 2–1. Finland kvitterade och därefter gjorde lagen varannat mål ända till Kristoffersson slog in 5–3 med fyra minuter kvar att spela.
Finlands stora chans kom direkt då blågult drabbades av en utvisning och Finland tog ut målvakten för att spela sex mot fyra. Men Sverige klarade krisen och i stället rullade Emelie Lindström in 6–3 i tom bur.
– I dag fungerade allt perfekt, till skillnad från i gruppspelet. Men vi har tittat mycket på filmen från den matchen och visst vad vi skulle göra. Det fungerade.
Inför finalen hade Finland ett litet moraliskt övertag efter att coachen Seppo Pulkkinens taktiska drag lyckats perfekt i gruppspelet. De gick ut på att skapa kalabalik i det svenska målområdet och sedan lyfta in lösa bollar med hopp om de skulle rulla i mål. Det fungerade i finalen — men bara vid ett tillfälle.
– Jo, det var en chansboll som hoppade in direkt. Men jag la det bakom mig, sade målvakten Sofia Pettersson, som gjorde en riktig stormatch.
– Det här är det bästa försvar jag spelat bakom. Det är fantastiskt att se hur alla sliter och ser framåt oavsett vad ställningen är.
Pettersson är säker på vad som avgjorde till Sveriges fördel.
– Efter deras kvittering till 3-3 dröjde det mindre än en minut innan Anna Lundström gav oss ledningen igen. Det var psykologiskt riktigt, skrattar Sofia Pettersson, som fyllde 30 år dagen före finalen.
– Just nu känns det helt okej att vara 30 plus.
Detta var Sveriges tredje damguld och det första sedan 2003. Nästa VM avgörs någonstans i Sverige i december 2009.
Gå till toppen