Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hans-Uno Bengtsson död

Docent Hans-Uno Bengtsson, Lund, avled på fredagen efter en tids sjukdom. Han blev 54 år. 1983 disputerade han i teoretisk fysik. Inom fysiken blev han riksbekant som populärvetenskaplig föreläsare, sommarpratare i radion, pedagog och författare.

Hans-Uno Bengtsson var född och uppväxt i Lilla Tjärby utanför Laholm. Han tog studenten i Halmstad och fortsatte högre studier vid Lunds universitet, i bland annat medicin och teoretisk fysik. Han disputerade 1983 i teoretisk fysik och det var inom fysiken han snart kom att bli riksbekant som populärvetenskaplig föreläsare, sommarpratare i radion, pedagog och författare.
I det akademiska Lund blev Hans-Uno Bengtsson snabbt en profil, oftast klädd i svart. Han uppträdde offentligt som fakir, gick på glödande kol och lät sig utsättas för experiment på spikmatta, allt för att bevisa att inget är så övernaturligt att det inte kan förklaras med fysikens lagar.
Han var aktiv i ett stort antal Lundaföreningar som Lukasgillet, Piratensällskapet, spexordnarna CC och SHT, Gammeldanskens vänner, Skånska Akademin med flera.
Hans-Uno Bengtsson var en flitig skribent, debuterade med essäerna "Spissnosigheter" 1980. I boken "Fysik för fem sinnen" gav han prov på sin förmåga att på ett underhållande sätt förklara det skenbart orimliga. Han samarbetade med kocken Jan Boris-Möller i en bok om matlagning, "Koka soppa på fysik" och med somelier Mischa Billing i boken "Kring flaskor och fysik".
1993 utsågs han till Årets folkbildare och 1996 fick han Forskningsrådsnämnden Rosén-pris för sin populärvetenskapliga gärning.
Under en tid arbetade Hans-Uno Bengtsson som gästprofessor på UCLA, University of California, i USA. De amerikanska studenterna imponerades så av sin svenska professor att de tre år i rad utnämnde honom till "Outstanding teacher".
Privat älskade Hans-Uno Bengtsson att köra motorcykel och var även ivrig amatörflygare. Hans närmaste är barnen Åsa och Mårten.
Gå till toppen