Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lars Eliazon : Reportagechef på jakt efter "berättelsen"

Journalist Lars Eliazon, 67 år, har som tidigare meddelats avlidit i Thailand. Han efterlämnar dottern Karin.

Om ens verkliga vänner under ett drygt 70-årigt liv kan räknas på ena handens fingrar, då känns det mer än smärtsamt när en av dem avlider.
En tid var Lars Eliazon min chef på Hemmets Journal - en chef vars like jag inte mött. När andra chefer i medievärlden ville se gottköpsprosa så var Lars Eliazon alltid på jakt efter "berättelsen". Han ville ge läsare, och senare tittare, en känsla av att de tagit del av ett livsöde, en historia som var mer än stundens underhållning.
Lars hade hela tiden en längtan efter det romantiska stråket i livet. Han talade ofta om att bryta upp och flytta långt ut på landet för att leva ett annat liv än det som utspelas på redaktionerna. Han var också mest i sitt esse när han fick möta människor som levde långt från kändisskap, bragdguld och mediernas strålglans.
Lars Eliazon föddes i Eskilstuna, på "fel sida av ån" som han uttryckte det. Det betydde att han kom till och växte upp bland dem som inte fötts med silversked i munnen. Han var radskrivare på Folket, reporter på Nerikes Allehanda och kom därefter till Aftonbladet. Som reportagechef för Hemmets Journal införde han det "läsvärda " reportaget. På Sveriges Television i Malmö skrev han historia som producent för det uppmärksammade "Rekordmagazinet". Han var även med om att göra "Glashuset" och drog igång "Morgon-tv" och "Barnjournalen".
Lars Elizon gav bilden av den nerviga reportagechefen som knäppte med fingrarna och kliade sig i skägget men också den känslige, ömsinte killen som ville kela med kattungar och prata med originalen i livet.
Aldrig mer ett glas öl med Lars och aldrig mer kan mina katter klättra på hans bröst och bli kelade. Nog är det väl sådant som skapar tomrum och för den delen även goda och fina minnen i ryggsäcken.
Stig Åke Stålnacke
Gå till toppen