Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Genmäle: Sydsvenskans artiklar är ett bottennapp

Sydsvenskans ekonomiredaktion har genom dagens artiklar gjort ett bottennapp. Låt oss titta på verkligheten bakom Sydsvenskans karta av ”Lernesjösfären”.

United Liberty Oil. Varken jag eller min bror har ägt några aktier i bolaget. Ulf arbetade ett år (1994-95) som konsulterande försäljningschef i bolaget. Varken jag eller min bror har blivit inspirerade av de båda bolagsägarnas kriminella beteende.
Klaes Göran Karlsson. Vi har inte haft någon affärsrelation med honom sedan februari 2000. Vi har heller aldrig haft något samröre med New Science, Niconovum eller Ellenbogen Kapital.
Thomas Unt. Unt slutade som anställd hos oss våren 1999. Sedan dess har vi inte heller haft något affärsmässig relation med honom. Inte heller har vi haft något samröre med de övriga bolag som han enligt Sydsvenskan ska ha varit inblandad i (Ukova och XO).
Lowell Lischer. Lischer har aldrig varit anställd i Swea eller haft något affärssamröre med detta bolag. Han inte heller varit ”ständig oljekonsult” åt mig och min bror, som Sydsvenskan påstår. I egenskap av licensierad geolog anlitades han som expertvittne av Eminent Oil & Gas Inc. i samband med Swea-rättegången både i tingsrätten och hovrätten.
Lowell har ett oklanderligt rykte som en skicklig och ärlig geolog i den amerikanska olje- och gasbranschen. Han anlitades först som konsult för Texas Onshore i slutet av 2005 och han anställdes som VD i mars 2007.
Lernesjö Kapitalförvaltning. Företaget gick inte i konkurs, som ni skriver. Bolaget likviderades på ägarnas begäran. Vad som är än värre är att ni skriver att bolaget fick sitt tillstånd indraget sedan vi ”slussat miljoner sparpengar till oljebolagen.” Detta är en lögn. Det som är sant är att av kapitalförvaltningens egna likvida medel användes för att betala koncernbolags räkningar. Dessa koncernmedel hade inget att göra med kundernas tillgångar.
Swea. Det genomfördes inget köp av Eminent Oil, som Sydsvenskan skriver. Swedish Energy Alliance, Swea, var ett projekt som misslyckades av två skäl: Olje- och gasbranschen kom i en djup svacka 1998/99. Dessutom fann vi aldrig de möjliga reserver som vår amerikanska ledning förespeglade att vi skulle finna. Ni antyder att jag och min bror skott oss på Swea. Inget kunde vara mer fjärran från sanningen. I själva verket förlorade vi miljonbelopp.
Ginger Oil. Varken jag, min bror eller Texas Onshore har några intressen i Ginger Oil. Det som är sant är att den norska kapitalförvaltaren CAR i januari förmedlade en affär där vi sålde Benchmark-aktier. Det visade sig sedan att dessa aktier köpts av Ginger Oil.
Benchmark Oil & Gas. Varken jag eller min bror har något inflytande på eller något intresse av en kontrollpost i Benchmark. Att skriva att vi ”fajtas” om makten i Benchmark är inte sant.
Att driva olje- och gasbolag är en fullt legitim verksamhet. Faktum är att det är en av världens största industrier. Men i Sydsvenskans ögon tycks det vara en suspekt bransch, av närmast pyramidspelskaraktär. Det är närmast löjeväckande när man ser hur många stora olje- och gasbolag som är börsnoterade runt i världen. Vad som däremot är sant är att såväl risknivån och den potentiella avkastningen är hög.
Gå till toppen