Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Falsk läkare i Novus Finans marknadsföring

Novus Finans använder en falsk läkare i sin marknadsföring. Mannen, som köpt en svensk läkarlegitimation, väntas inom kort bli åtalad för urkundsförfalskning.

MALMÖ. Hans-Henrik Edström, som i år blivit finansiell rådgivare åt Novus Finans, lyfts fram som läkare i företagets trycksaker och på webben.
– Oj, står det så, säger Hans-Henrik Edström till Sydsvenskan.
– Jag trodde det stod MD eller så.
MD kan utläsas på flera sätt, antingen som medicine doktor eller mer allmänt som läkarutbildad. Men Hans-Henrik Edström har ingen svensk läkarutbildning. Hans betyg räckte inte till läkarprogrammet.
I stället läste han medicin utomlands, fast bara delar av det som krävs för svensk examen. Trots detta dök han för några år sedan upp som legitimerad läkare på Kvinnokliniken i Skövde.
Det visade sig att han köpt en falsk svensk legitimation för 1500 kronor. Denna falska legitimation använde han för att få en äkta dansk legitimation, som han sedan kunde byta till en äkta svensk legitimation. Inne i systemet sökte och fick han en femårig specialisttjänst vid Kvinnokliniken i Skövde.
Han utnyttjade också sina falska läkarmeriter som företagare och styrelseproffs. I flera år var han vd och styrelsemedlem i New Science, ett riskkapitalföretag som med hjälp av Ellenbogen Kapital (nu Novus Finans) fått in kapital att investera i företag som Crystal Research, Niconovum och Nanosep. New Science är i dag listat på First North, Stockholmsbörsens alternativa lista.
Edström lämnade de flesta av sina uppdrag hösten 2004, sedan Skaraborgs Allehanda avslöjat honom som falsk läkare. Men när han i år dyker upp som rådgivare i Novus Finans beskrivs han fortfarande som läkare och ”tidigare ansvarig för läkemedelsanalys på ett stort nederländskt investmentbolag.”
Novus Finans vd Klas-Göran Karlsson, som i flera år samarbetade med Hans-Henrik Edström i New Science, säger att han inte känt till avslöjandet eller det väntade åtalet.
”Rubbar förtroendet”
– Jag fick först reda på detta för några veckor sedan. Det kom som en klar blixt, säger Klas-Göran Karlsson.
Vad betyder det här för Novus Finans?
– Ja, gissa. Det är klart att det rubbar förtroendet litet grann.
En annan rådgivare, en poliskommissarie som beskrivits som er säkerhetsexpert, ansåg sig utnyttjad i er marknadsföring.
– Jag vill inte vara taskig mot honom, men det fanns inga tveksamheter i detta, säger Klas-Göran Karlsson.
Har det dykt upp några problem kring er andra rådgivare?
– Anders Axelsson har ingen möjlighet att vara kvar, för det skadar hans övriga ämbeten för mycket.
Hur då?
– Han har en styrelse som inte vill att han beblandas med något som framstår som skumt och felaktigt.
Anders Axelsson säger själv att han nyligen lämnat uppdraget som rådgivare. Han vill inte att all negativ publicitet kring Novus Finans via honom ska ”spinna över” på andra bolag.
– Det blev en tråkig sits, säger Anders Axelsson.
Anders Axelsson beskrivs i Novus Finans marknadsföring som en erfaren företagsledare inom läkemedelsbranschen och som tidigare rådgivare i Pulsinvest och styrelsemedlem i Brazilinvest. Han sägs också ingå i ledningsgruppen för Niconovum, delägt av New Science.

Novus Finans

Novus Finans, tidigare Ellenbogen Kapital, har specialiserat sig på att sälja aktier i nya företag som vill bli börsnoterade. Novus Finans har som mål att självt bli noterat under 2008.
Ellenbogen Kapitals grundare, Jonas och Mikael Ekeblom, dömdes i november till två års fängelse och fem års näringsförbud för bokföringsbrott och grovt skattebrott. Domarna, som överklagats, avgörs i hovrätten i september.
Gå till toppen