Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krav på tuffare tag mot dömda

De har dömts till näringsförbud – men kör på som om ingenting hänt. Lagen är svag och tandlös, anser de kronofogdar som ska kontrollera att domarna följs.

MALMÖ. Landets kronofogdar har i flera år krävt fler maktmedel och tuffare regler. Helst vill de ha samma regler som gäller kring indrivning. De vill helt enkelt ha rätten att med tvång ta sig in hos en misstänkt.
– Oanmälda besök skulle göra det möjligt att effektivt övervaka ett näringsförbud, säger Christina Ivarsson, kronofogde i Malmö med lång erfarenhet som kontrollant av folk dömda till näringsförbud.
Med dagens regler går det inte att effektivt kontrollera näringsförbuden. I stället har det blivit litet av moment 22.
– Vi måste ha skälig anledning att misstänka att någon bryter mot förbudet för att kunna gå in. Men hur ska jag, som inte blir insläppt, få reda på vem som driver näringen, undrar Christina Ivarsson.
– Då måste vi ha någon på företaget som skvallrar.

Kronofogdemyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har i flera år krävt tuffare tag mot personer som struntar i sina näringsförbud. Bland förslagen finns att förlänga näringsförbuden för personer som vägrar att berätta hur de försörjer sig, gör sig oanträffbara och lägger på luren. Men ingenting har hänt.
Näringsministern Maud Olofsson håller med om att det finns brister i lagen om näringsförbud.
– Vi behöver se över detta. Vi kan inte ha en situation där de som fått näringsförbud fortsätter som de har gjort förut, säger Maud Olofsson till Sydsvenskan.
När blir det resultat?
– Så fort som möjligt, men jag vill invänta förslag från dem som ser över det här.
Hur ser du på kronofogdarnas krav om att kunna gå in och kontrollera när de vill?
– Här finns problem mellan polisiär verksamhet och kronofogdens roll. Jag vill klara ut den gränsdragningen innan jag ger några besked om vad som ska ske.
Lagen om näringsförbud tillkom i ett försök att få de värsta busarna av banan, personer som ofta hade kontakter med den organiserade brottsligheten. Men avregleringen av valuta- och finansmarknaderna har skapat en ny verklighet, där den ekonomiska brottsligheten frodas mer än någonsin.
Kronofogdemyndigheten i Malmö övervakar i dag 115 personer med näringsförbud.
– Vi har lärt oss att väldigt noga följa precis vad som står i lagen. I början var vi aktiva och tuffare, men det fick vi på tummen för, säger Christina Ivarsson.
– Vi fick tillbaka 90 procent av det vi skickade till åklagare med vändande post.
Gå till toppen