Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Breach (3)

Sedan 2001 avtjänar förre FBI-agenten Robert Hanssen ett livstidsstraff för sitt vänsterknäck som spion åt ryssarna. Detta fall tas upp i filmen ”Breach”. Jan Aghed har sett filmen.

Film: Breach
Genre: Drama
Land: USA
År: 2007
Regi: Billy Ray
Skådespelare: Chris Cooper, Ryan Philippe, Laura Linney, Caroline Dhavernas, Dennis Haysbert, Kathleen Quinlan
Längd: 1:50
Betyg: 3
Hanssen kunde gripas sedan en ung FBI-anställd, Eric O’Neill, med ett assistentjobb som täckmantel lyckats samla de avgörande bevisen för hans dubbelliv. I filmen är han en humorfri perfektionist och pedant, medlem av den högerextremistiska katolska sekten Opus Dei och en homofob som lägger ut extrema porrfantasier på nätet med sin hustru i huvudrollen.
Verklighetens Hanssen fick totalt 1,4 miljoner av ryssarna, men förnekade att han haft ekonomiska motiv. ”Breach” söker inte penetrera hans bevekelsegrunder utan framställer honom mestadels som ett psykologiskt och moraliskt mysterium, samtidigt med att filmen, som avstår från spiongenrens konventionella spänningsmoment och actionscener, är en karaktärsstudie där allt hänger på spelet. Framför allt Chris Coopers.
Den 56-årige Cooper är sen länge en stor tillgång för amerikansk independentfilm, som han försett med ett flertal starka naturalistiska gestaltningar, särskilt för regissören John Sayles. Till det intryck ”Capote” gjorde häromåret bidrog inte minst hans pregnanta spel som den fåordige lokale kriminalare som fick fast de två mördarna.

I ”Breach” ger han Hanssen en på en gång brutalt kraftfull, ogenomtränglig och tragisk närvaro i en relation som utvecklas till en tät, fascinerande historia om kärlek, lojalitet och svek mellan en äldre man som tror sig ha funnit en besläktad själ med samma religiösa värderingar och en yngre som för ett tag är villig att vilseledas av en auktoritativ fadersfigur.
Gå till toppen