Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Det matematiska underbarnet har vuxit ifrån Lund

Den 8 juni , samma datum som han som 12-åring kom till Lund från Bagdad, disputerar nu 26-årige Ather Gattami .
- Sedan är det dags att lämna Lund. Kanske blir det USA.

Många som möter Ather Gattami blir fascinerade av hans väg från irakiskt flyktingbarn till mattesnille. När hans talang för naturvetenskaplig problemlösning blev uppenbar i skolan såg lärarna till att han fick alltfler utmaningar. Redan när han gick i gymnasiet läste han in kurser på Lunds tekniska högskola. Efter gymnasiet blev det teknisk fysik på LTH, där han gick ut som rekordung, 22 år.
Nu är hans doktorsavhandling i reglerteknik färdig.
Ather Gattami har ett avspänt förhållningssätt till att folk blir imponerade av hans matematiska karriär. Samtidigt kan han ibland inte låta bli att tänka på hur han hade blivit behandlad utan den.
– Det är ingen hemlighet att jag har mitt ursprung någon annanstans, jag ser inte svensk ut. Ibland får jag känslan av att folks inställning till mig ändras 180 grader när de hör vad jag gör. Att de annars kanske hade haft en helt annan attityd.

Å andra sidan är det inget som Ather Gattami behöver ligga och fundera på om nätterna. Han har massor av vänner, både sådana som hängt med sedan skolåren i Lund och nya bekantskaper. Och han och hans familj har aldrig mött någon främlingsfientlighet.
– Jag kan inte komma ihåg en enda händelse.
Hans minnen av hur han kom till Sverige är ljusa.
– Allt var väldigt spännande. Jag saknade inte mitt gamla liv i Bagdad.
Familjen flydde från Irak sedan pappa Said Gattami blivit föremål för säkerhetstjänstens intresse.
Han är liksom sonen civilingenjör. Idag arbetar han som gymnasielärare men i Bagdad var han en av Iraks högre fabrikschefer med anställning på ett militärindustriellt företag.
– Han hade nyligen slutat och börjat som guldsmed, vårt släktyrke. En dag när han inte var hemma kom underrättelsetjänsten och knackade på. Det är ingen som vet riktigt vad det handlade om. Men pappa förstod att det var ett allvarligt läge. Några dagar senare var han på väg till Jordanien.
Därifrån kom han till Sverige, där några släktingar redan fanns. Sju månader senare anslöt resten av familjen.
– De sju månaderna var förstås jobbiga för min mamma, som var ensam med fyra barn och inte visste vad som skulle hända.
Ather Gattami bodde i Bagdad när Gulfkriget pågick.
– Men vi barn brydde oss inte så mycket. Vi lekte och spelade fotboll. Och så slapp vi gå i skolan under två månader. Ofta fanns det ingen elektricitet. Det var mörkt på kvällarna. Och väldigt tyst, trots att det fanns sju–åtta miljoner invånare. Lite som en spökstad.
När han kom till Lund bodde familjen först i genomgångsbostäder för flyktingar på Vävaregatan.
– Jag gick ett år i förberedande skola, sedan kom jag till Lerbäcksskolan. Det var inte konstigare än det är för alla 13-åringar som börjar i en ny skola. Men visst är det lite speciellt när man inte behärskar språket helt. I ämnen som exempelvis historia kan det vara svårt att hänga med. Jag tror också att jag upplevdes som mer blyg än vad jag är. Jag är en social person men var lite rädd att säga fel.
I sexan fick Ather Gattami läsa in åttans och nians mattekurser. I nian läste han gymnasiets matte, fysik och kemi.
– Jag tävlade med mina kusiner, som är sex och åtta år äldre och läste på LTH, i problemlösning. Jag har alltid gillat knep och knåp. Det kan vara matte eller något annat.
Jaak Petree, professor i matematik, upptäckte Ather Gattamis fallenhet.
– Han släppte in mig när jag som gymnasist första gången besökte Matematikums bibliotek. Vi lärde känna varandra och jag fick en del privata föreläsningar av honom.
Jaak Peetre presenterade honom för Bo Bernhardsson, professor i reglerteknik.
– Han är fortfarande en av mina handledare.
Avhandlingen heter ”Optimal decisions with limited information”. Ämnet är reglerteknik.
– Det låter väldigt tekniskt men är egentligen ett tvärvetenskapligt ämne. Mycket handlar om ekonomi.
När Ather Gattami beskriver avhandlingen associerar man till spelteori.
– Ja, det stämmer. Man kan säga att det handlar om spel mellan olika lag, där det ena laget exempelvis vill minimera kostnaderna och det andra maximera dem. Det kan också röra logistik och informationsflöden.
Den 8 juni läggs avhandlingen fram.
– Det är kul att det är samma datum som jag kom till Sverige.
Vad som ska hända efter det återstår att se.
- Jag är i den lyckliga situationen att min anställning på institutionen varar till december. Det betyder att jag kan ta ledigt en längre tid nu när avhandlingen är klar.
Resor till Barcelona och New York står på programmet.
- Jag älskar att resa. Problemet är att mina kompisar inte är lediga, så jag får nog åka utan ressällskap.
Ather Gattami vill gärna ut i det privata näringslivet som disputerad.
- Nu vill jag lära mig nya saker. Tidigare längtade jag ut från den akademiska miljön därför att den känns lite instängd och tämligen enkönad, men tyvärr tror jag att det är likadant även inom näringslivet till stora delar. Kanske vill jag komma tillbaka till akademien senare.
En dröm är att starta ett eget företag.
- Men först behöver jag nog skaffa erfarenheter som anställd.
Färdig med Lund
Han känner sig klar med Lund.
- Helt klart är att jag kommer att flytta, men jag vet inte vart - det lutar åt USA eller Stockholm. Mest sugen är jag på USA. Det som får mig att tveka är avståndet till min familj här i Lund.
Han har redan varit ett år i USA under studietiden, i Kalifornien. Sitt examensarbete gjorde han på California Institute of Technology, men det blev ett halvår försenat.
- Jag sökte visum kring årsdagen av 11 september men blev misstänkt som terrorist eftersom jag var en ung man med irakiskt ursprung. Men jag är svensk medborgare! Och jag är inte muslim, säger Ather Gattami .
Han är mandé, ett folkslag som tror på mandeismen, men själv är han inte troende.
- Jag var väldigt upprörd över att USA inte respekterar andra än sina egna medborgare. Som svensk icke-muslim var jag ändå stämplad som en presumtiv terrorist. Men muslimer i USA respekterades.
Men han tycker trots allt att USA är ett fantastiskt land.
- Där finns ett enormt utbud av allting. Det är det jag saknar i Lund. Men visst är det en ganska mysig stad också, framför allt student- och kafélivet.
Han har inte besökt Irak sedan flykten därifrån.
- Just nu har jag av förklarliga skäl ingen längtan att åka dit. Men kanske i framtiden om det lugnar ner sig.
Han är tacksam för att han hamnat i en situation med två kulturer.
- Min identitet är främst svensk och västerländsk. Men jag kan känna mig nästan som en irakier också, när jag umgås med irakier. Det är smart att plocka godbitarna från båda sidor, dessutom är det lätt att smälta in i alla kulturer där emellan.

FAKTA/Ather Gattami

Ålder: 26 år
Familj: Mamma Awatit, pappa Said, storasyster Linda, 27, lillasyster Merva, 20, och lillebror Ameer, 17.
Favoritmat: Grillat kött.
Favoritdryck: Frappuccino (iskaffe).
Tycker om: Salsastämning (har dansat salsa i tre år).
Tycker inte om: Grått väder.
Motto: Work hard and play hard.
Vad gör du om tio år? Jobbar med mitt eget företag, kanske i Sverige, kanske i USA.
Gå till toppen