Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Rädda dina plastfigurer i kylen

Du som sitter på ett dyrbart eller kärt konstverk i plast eller en plastfigur som Darth Vader från Stjärnornas krig. Tänk noga på hur du förvarar dem. Frågan är inte o m de kommer att förfalla och vittra sönder utan n ä r.

STOCKHOLM. Från miljöhåll betonas ständigt hur slängda föremål av plast finns kvar i naturen och i haven under oöverskådlig tid.
Men frågar du samlare och kuratorer, utställningsproducenter, på museer så blir bilden en helt annan. De är djupt oroade över plastföremålens förgänglighet. Dessa är skapade för att hålla för evigt men är dömda att förfalla om de inte tas om hand på rätt sätt, skriver vetenskapstidskriften Nature.
I förra veckan samlades utställningsproducenter och samlare i Köpenhamn för att diskutera vad man kan göra för att hejda utvecklingen.
Jämfört med målningar och skulpturer har konst- och samlarföremål i plast en kort historia. Några är vid det här laget över hundra år gamla och hur det ska bevaras har blivit en rejäl huvudvärk på museer världen över.
— Det går inte att hindra dem från att förfalla, det enda du kan göra är att bromsa processen, säger Yvonne Shashoua på det i år 200-årsjubilerande Nationalmuseet i Köpenhamn till Nature.
Boven i dramat är mjukgörare, ftalater, som tillsätts för att göra den vanligaste plasten pvc, polyvinylklorid, mjuk och smidig. Den ska också hindra den från att bli skör och bräcklig.
Men ftalaterna är bara fysiskt, inte kemiskt, bundna till pvc:ns polymerkedja. Denna svagare bindning bryts ner över tid och tillsatserna läcker ut genom plastens yta.
Om ftalaterna tränger ut i en sur miljö, som är fallet i många förpackningsmaterial, bildas kristaller av ftalsyra. På exempelvis en kär och ömt vårdad Darth Vader-figur kan kristallerna växa till sig på den skräckinjagande svarta hjälmen och helt ruinera den avsedda effekten. Hjälmen förvandlas från svart till vit, vilket minskar figurens ekonomiska och kulturella värde.
— Det bästa sättet att förhindra plastföremålen från att förfalla är att förvara dem i kylskåp, säger Yvonne Shashoua.
Men det finns även andra hot mot plastens överlevnad, inte minst i skulpturer och andra konstverk. Många har framställts ur plaster som innehåller cellulosaacetat och cellulosanitrat.
Den ryske målaren och skulptören Naum Gabo använde ofta plaster baserade på cellulosaacetat för sina skulpturer, och den franske glaskonstnären René Lalique arbetade på 1920-talet med plastmaterial som innehöll cellulosanitrat. Den senare plastvarianten användes också i tidiga plastdockor.
Problemet med dessa material är att de bryts ner på grund av en kedjereaktion som utlöses av ljuset och som är omöjlig att stoppa.
— När jag upptäckte det täckte jag genast för fönstren i de salar som visar konstverk i plast, säger utställningsproducenten Susan Mossman vid Science Museum i London.
Hon undersöker nu olika vägar att absorbera de ftalater och andra gaser som läcker ut ur olika plastmaterial.
En metod är att installera ett kolfilter som kan suger åt sig ftalater och gaser som salpetersyra och ättiksyra som gradvis sipprar ut ur plasten.
— Gaserna är lätta att upptäcka, man känner en tydlig lukt av syra när man öppnar utställningslådorna, intygar Amy Anderson vid brittiska National Trust's Museum of Childhood.
En sak är klar, det är kuratorerna ense om, det krävs mycket varsamhet och uppfinningsrikedom för att om möjligt förlänga livet på sköra och bräckliga plastkonstverk och andra värdefulla plastföremål.
— Även dagens plastmaterial håller bara under en viss bestämd tid, så vi kommer att se samma problem med dem i takt med att de åldras, säger Yvonne Shashoua.
Under tiden kan det nog vara en god idé att försäkra oersättliga konstföremål och originalplastfigurer som exempelvis Darth Vader, innan de börjar åldras, tappa färg och förlora i värde.
Gå till toppen