Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Orkestern som laddar för comeback

Automatorkestern är ett tydligt bevis på att livet som musiker kan vara hårt. De sju medlemmarna som uppträdde på gamla Wessels i sin glans dagar har blivit minst sagt bedagade. Nyligen for den kvinnliga trummisen i stoppade silkesstrumpor i väg till Kristianstad tillsammans med trombonisten.

Malmö. Som inför en akutoperation klipptes tomtekläder av resenärerna. Enligt ryktet har de inte bytt om sedan senaste spelningen för minst 20 år sedan.
Trummisen såg fortfarande glad ut när hon endast iklädd strumpor och mockaskor i storlek 36, virades in i skumfolie.
Fråntagen sitt blåsinstrument såg trombonisten ut som om han hade en cigarill mellan läpparna.
Elegant gav museiteknikern Peter Déman honom eld med en fiktiv tändare och frågade kollegorna:
– Har ni dömt ut dem?
Nej. De ska bara resa till Kristianstad, blev svaret.
Inte för skönhetsoperationer, utan för en bedömning av invärtes status och möjligheter till framtida gig.
Finmekaniska firman Balk och Hål AB/Mosslunda aviation får en del att göra. Med musikerna följer en uråldrig teknisk installation med asbestbakgrund och reglage för varje musiker, samt en transformator som förvandlar växelström till likström.
Den glada trummisen i moderiktig kort page reste till terapeuten fastbunden vid en stol. Trombonisten kunde ligga i transportbilen.
Bakom sig lämnade de ett sorgligt gäng smutsiga medmusiker, utan instrument och bitvis med brist på fingrar att spela med.
Sångaren med de rörliga läpparna vore en snygg karl om han inte saknat näsa.
Den kvinnliga violinisten intill verkar ha tappat huvudet. En inte längre så fräsch ihopkorvad damstrumpa är på väg att halka av hennes ena fot.
Den förmodade kontrabasisten och den halshuggne trumpetaren med luftpump i ryggen ligger ner och verkar helt ha gett upp.
I ntill högtalaren, som låtsas vara trumma, sitter den tredje kvinnliga musikern. Hon håller händerna som om hon kan ha trakterat den trasiga banjon på golvet. Genom ett litet reglage i ryggen går det att röra på hennes bruna ögon.
–Hon har mest utstrålning och ser vemodig och dekadent ut, säger Josefine Campbell, konservatorn.
–Automatiska människor inger mig obehagskänslor. Jag skulle aldrig vilja ha dem hemma, konstaterar utställningsintendenten och projektledaren Jens Olsson om de mekaniska dockorna i fulll mänsklig storlek.
Han arbetar med Malmö muséers nya permanenta utställning där det är tänkt att orkestern ska ingå, om den kan fås att spela igen.
300000 kronor har Malmö förskönings- och planteringsförening vikt åt Automatorkestern. Malmö Museer satsar också pengar, hur mycket är ännu oklart.
–Kostar det en miljon kanske det inte är värt att ställa i ordning den, säger Martin Metz, utställningschef på Malmö museer, som lovar att Malmö förskönings- och planteringsförening får pengarna tillbaka om konsultationen i Kristianstad visar att det krävs allt för omfattande operationer för att få igång musikerna igen.
Men han hoppas det går. Han har bland annat sökt mycket på internet och inte hittat en enda liknande fullskaleorkester någonstans i världen.
Önskeplanen är konserter med orkestern varje vecka i entrén till Teknikens och sjöfartens hus.

Automatorkestern

Tros vara från 1920-talet och tillhör en genre som heter Orchestrions. Tillverkad i England och ingår i familjen självspelande instrument.
Har visats på gamla Wessels i Malmö i hörnet Södergatan/Stora Nygatan (hotellet S:t Jörgen ligger nu). Orkestern lär vara en gåva från Malmö Stadsteater till Malmö Museer 1961.
Magasinerat, men musiker visades vid ett tillfälle i Kommendanthuset i tomtedräkter.
På trumman med texten Robot Jazz Band, är det möjligt att tolka ytterligare text som ”Daells varehus” – Danmarks mest kända varuhus på Nörregade i Köpenhamn (1910–1999). Dessutom står det ”SW Pearson limited electrical dispaly manufacturers Leichester” på en etikett.
Automatorkestrar som den här började tillverkas för ungefär 100 år sedan.

Vet du något om robotorkestern?

Vet du vad orkestern spelade? Kan du berätta hur musikerna i Robot Jazz Band lät? Vet du vad de hade på sig och hur de rörde sig?

Dokumentation om Automatorkestern saknas. Har du kunskaper eller minnen skicka ett mejl till Sydsvenskans reporter till marika.anjou@sydsvenskan.se, eller ring på telefonnummer 040-282422 efter kl 10 i morgon tisdag. Det går också bra att skriva brev till redaktionen med adress: Sydsvenskan, Stortorget 9, 211 22 Malmö. Märk kuvertet med ”Automatorkestern”.

Gå till toppen